default-header
HomeNieuwsDwergvleermuizen en andere tips tegen muggen

Dwergvleermuizen en andere tips tegen muggen

Vakantie

donderdag 16 juni 2016, door Hartpatiënten Nederland

 

De zomer en muggen. Helaas horen ze bij elkaar. Wie veel last heeft van de zoemende stekertjes ziet ze natuurlijk liever niet. HartbrugReizen geeft tips waarmee u muggen de baas bent. Thuis en op vakantie, binnen en buiten.

 

Tip 1:      Installeer horren en een klamboe

Stevige en goed sluitende horren in de ramen en deuren van uw woning zijn de investering waard. Met deze voorzetstukken kan alles gewoon open, maar komen de muggen niet binnen. Zijn horren niet mogelijk of slipt er soms toch een mug door, dan beschermt een klamboe of muskietennet over het bed ook prima. Het net moet tot ruim onder het matras vallen en helemaal sluiten. Voor u gaat slapen, is het wel raadzaam om te controleren of er geen mug onder het net zit. Controleer de horren en de klamboe ook regelmatig op gaatjes. Gaat u op vakantie en vreest u muggen? Als u niet zeker weet of uw accommodatie een muggennet heeft, vraag er dan om of neem voor alle zekerheid een reisklamboe mee. Bij voorkeur een piramidemodel waarvoor u maar één haakje en een speciale, zelfklevende ophangset (dus geen boor!) nodig hebt. Koop horren en een klamboe met wat fijnere mazen zodat kleine mugjes er ook niet doorheen kunnen.

 

Tip 2:      Ontsteek een muggenlamp

Deze anti-muggenlamp is efficiënt, omdat zijn blauwe uv-licht muggen aantrekt. Vliegend tegen het electrocutierooster vinden ze direct de dood. De populairste lamp heet Eurozap. Een nadeel is dat de elektrocutie van de muggen een plofgeluidje veroorzaakt.

 

Tip 3:      Vermijd stilstaand water

Muggen zoeken behalve warmte ook vocht op. Ze leggen hun eitjes het liefst in plasjes stilstaand water. Waterrijke gebieden kunt u daarom beter mijden, maar muggen vinden zoetwaterbronnen ook om en in uw huis. Een verstopte dakgoot of afvoer in de douche kan een simpele boosdoener zijn, maar ook regentonnen zonder deksel, volgelopen bloembakken of de visvijver in uw tuin. Zorgt u ervoor dat water weg kan lopen. Zet lege bakken en potten op hun kop, houd dakgoten schoon en leeg regentonnen regelmatig.

 

Tip 4:      Gebruik anti-muggen lotion of -spray

Het gebruik van mugwerende of mugdodende gifstoffen is om gezondheidsredenen verre van ideaal. Niettemin is het gebruik van crèmes en sprays met DEET, een chemische substantie die muggen op een afstand houdt, gangbaar. Met name in de buitenlucht. DEET brengt het reukvermogen van muggen van slag, zodat ze u niet kunnen vinden. Hoe hoger de concentratie DEET in het middel, hoe langer het u beschermt. 30% DEET werkt zo’n vier uur en 50% beschermt u wel acht uur. Binnen Nederland mogen concentraties boven de 50% niet verkocht worden. Overleg echter altijd, ook bij gebruik van de lagere concentraties, met uw apotheker. Afhankelijk van het gebied waar u zich bevindt, gebruikt u DEET alleen vanaf de schemering of ook overdag.

 

Een insecticidenspray is een uiterste middel om muggen te bestrijden. U krijgt er de slaapkamer gegarandeerd muggenvrij mee, maar het inademen van de spray moet u vermijden. Nadat het gif (pyrethrinen) een kwartiertje in een afgesloten kamer zijn werk heeft gedaan, moet de kamer zeker nog gelucht worden. Dit is lastig zonder horren.

 

Tip 5:      Neem een mepper ter hand

Midden in de nacht op klopjacht is niet iets waarvan u droomt, maar als het nodig is, is een mepper effectiever dan een theedoek. De ouderwetse vliegenmepper kent bovendien al tijden een variant op batterijen die de mug bij aanraking elektrocuteert. De mepper kan eenvoudigweg in de richting van de mug gehouden worden. Muggen zijn relatief traag en met de geringe luchtverplaatsing is de ‘slag’ vrijwel altijd raak. Een mepper gaat makkelijk mee op reis.

 

Tip 6:      Trek bedekkende en loszittende kleding aan

Luchtige lange broeken en shirts met lange mouwen helpen tegen muggen. Als u daarbij dichte schoenen draagt, kunnen muggen u alleen nog in uw gezicht, nek en handen steken. Muggen op die plekken merkt u snel op. Denk bij uw garderobe ook aan kleur: door licht gekleurde kleding blijft u koeler en trekt u minder muggen aan.

 

Tip 7:      Maak een vuurtje of houd een extra barbecue

Muggen vinden vuur niet gezellig. Het is overigens niet de hitte van vuur of het smeulende houtskool dat ze verjaagt, maar de rook. Hetgeen in de rook van de worstjes zit, is dus het meest effectief tegen de beestjes. Binnenshuis kunt u een simpel wierookstaafje opsteken.

 

Tip 8:      Trap niet in commerciële nepmiddelen tegen muggen

Helaas bestaan er talloze onzinmiddeltjes. Heb geen vertrouwen in speciale magneten, geluidsapparaatjes, armbandjes, biergist, planten of essentiële oliën (citronella, lavendel, eucalyptus), al dan niet in geurstekkers, waarvan de werking tegen muggen nooit bewezen is, maar die vaak wel prijzig zijn.

 

Tip 9:      Geloof niet alle fabeltjes over muggenbestrijding

Muggen worden aangetrokken door uw lichaamswarmte en -geur. De geur is helaas niet te verwijderen door een douche of te maskeren met bodylotion, deodorant of parfum. Gebruik van alcohol helpt evenmin. Wind en luchtverplaatsing door tocht, ventilatoren en airconditioners maken het muggen lastiger om bij u te komen, maar houden ze niet gegarandeerd weg. Het licht aanhouden maakt deze nachtdiertjes ook niet minder actief. ’s Avonds steken ze, met of zonder licht.

 

Tip 10:   Adopteer een vleesetende plant of een dwergvleermuizenfamilie

Een tip met een knipoog. Deze muggeneters zijn zeker effectief, maar u haalt ze waarschijnlijk niet zomaar in huis. Toch is een vleermuizenkastje in de tuin geen gek idee. Een menselijke partner die onder muggen populairder is dan u is ook een optie.


Geef een reactie