Hasselt, bloedklontering, patiënten

Dure bloedverdunners zijn niet beter dan goedkope aspirines voor hartpatiënten die een stent kregen

Een grootschalig wetenschappelijk onderzoek van het Jessaziekenhuis en de Universiteit van Hasselt heeft aangetoond dat dure bloedverdunners niet beter zijn dan een klassieke aspirine, als nabehandeling bij hartpatiënten die een stent kregen. Volgens dokter Pascal Vranckx, die het onderzoek in ons land heeft geleid, komt dit onderzoek de zorgkas ten goede: "Omdat aspirine 20 keer goedkoper is dan dure bloedverdunners." De resultaten van de studie worden in het gerenomeerd vakblad "The Lancet" gepubliceerd.

Bij bepaalde hartoperaties wordt er een stent geplaatst. Een buisje dat ervoor zorgt dat het bloed blijft stromen. "Wat wij zien is dat het bloed begint te klonteren, waardoor de doorgang op termijn moeilijk wordt", zegt cardioloog Pascal Vranckx. Deze patiënten krijgen na operatie medicatie toegediend om bloedklontering te voorkomen. Meestel is dat een dure bloedverdunner in combinatie met aspirines.

Lees verder op: vrt.be

 

 

Reacties (8)

 • afbeelding van ad van den wijngaard
  ad van den wijngaard ( )

  Dat is geen grootschalig onderzoek .
  Er is een onderzoek geweest bij 20000 patiënten verdeeld over 20 landen .
  Dat is grootschalig, en daaruit is gebleken dat een combinatie van de aspirine met de nieuwe bloedverdunner het beste resultaat geeft .
  De deelnemers krijgen nu zelfs tijdelijk deze combinatie van de fabrikant gratis tot dat de zorgverzekeringen dit gaan vergoeden .
  Rivaroxaban is dat nieuwe medicijn .

  sep 05, 2018
 • afbeelding van P.F. Maartense
  P.F. Maartense ( )

  Wat zijn die dure bloedverdunners dan wel?
  Fenprocuomon? 100 stuks 3 mg tabletten kosten €13,50. Dat is weinig duurder dan aspirine.......

  sep 05, 2018
 • afbeelding van Stephan.bo
  Stephan.bo ( )

  Kan het niet ook zijn omdat een aspirine de verzekerde zelf moet betalen op termijn? (omdat je die ook bij een Kruidvat, Trekpleister, DA etc. kan kopen?)

  sep 05, 2018
 • afbeelding van Jos Kapteijns
  Jos Kapteijns ( )

  Voor mij een zeer zeer merkwaardig artikel. Al sinds jaar en dag wordt mij ten stelligste aangeraden als hartpatiënt geen aspirine maar paracetamol te gebruiken. Bij wat voor club krijg ik deze informatie??

  sep 05, 2018
 • afbeelding van Wladimir Trabsky
  Wladimir Trabsky ( )

  Het bericht over dit "grootschalige" (?) onderzoek noemt de "dure" bloedverdunners, waarmee blijkbaar is vergeleken, niet bij stof- of merknaam. Daarnaast wordt niet ingegaan op de bezwaren van langdurig aspirinegebruik. Zelf kreeg ik destijds ascal (aspirine) plus, een jaar lang, het toen (2009) duuderer Plavix (Clopidigrel) . Het patent op dit middel is inmiddels verlopen en er zijn goedkope(re) vervangers van dezelfde samenstelling. Na een bypassoperatie kreeg ik, na enkele jaren Ascal te hebben gebruikt, ik zeer hevige maagpijnen als gevolg van het gebruik van ascal .en moest ik onmiddellijk overschakelen op Clopidogrel. Dit middel geeft aanzienlijk minder maagklachten. Op zijn minst dubieus dat het onderzoek de problemen van langdurig aspirinegebruik niet in de conclusie van het onderzoek betrekt.

  sep 05, 2018
 • afbeelding van joop slippens
  joop slippens ( )

  als je niet tegen asperine kan vanwege een bepaalde stof die er in verwerkt is dan kan je niet anders dan het iets duurdere middel slikken.

  sep 05, 2018
 • afbeelding van Bijtje1951
  Bijtje1951

  Ik heb als bloedverdunner Eliquis voorgeschreven gekregen.

  In 2015 heb ik catheterisatie ondergaan en heb 2 stents geplaats gekregen, heb ook last van boezemfibrileren en heb hiervoor deze medicatie gekregen.

  Deze kosten helaas € 220,68 per kwartaal, als het mogelijk zou zijn ga ik wel over naar aspire, toch maar eens overleggen met de cardioloog.

  sep 06, 2018
 • afbeelding van Jos Kapteijns
  Jos Kapteijns ( )

  Hartpatiënten neemt niet eens de moeite om te reageren op de reacties. De ongenuanceerde publicatie -eerder over zout- zijn voor mij aanleiding om te ontvangst van deze brieven en mijn donateurschap te beëindigen.

  sep 12, 2018

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.