default-header
HomeNieuwsDrugsbendes stappen over op nepmedicijnen

Drugsbendes stappen over op nepmedicijnen

zaterdag 22 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

AMSTERDAM – Omdat de straffen voor het maken en verhandelen van namaakmedicijnen wereldwijd aanzienlijk lager zijn dan die voor drugsvergrijpen, terwijl de verdiensten daarentegen vergelijkbaar zijn met die van verdovende middelen,
stappen internationaal opererende drugsbendes nu massaal in de productie van nepgeneesmiddelen.
Derek Walmsley, een Britse expert in de opsporing van vervalste geneesmiddelen, denkt dat dit jaar wereldwijd naar verwachting voor 75 miljard dollar aan neppillen zal worden omgezet. "Dat is een toename van maar liefst 92 procent, vergeleken met vijf jaar geleden."

Geheim agent

Walmsley is voormalig agent van de Britse geheime dienst MI5 en is door een groot geneesmiddelenconcern ingehuurd om medicijnvervalsers overal ter wereld op te sporen. Hij heeft menige bende ontmaskerd en laten oprollen. "Nepgeneesmiddelen zijn inmiddels big business! Erg lucratief", stelt de Engelse pillenspeurder. "Er zijn tienduizenden websites waar nauwelijks van echt te onderscheiden middelen kunnen worden besteld.
Miljoenen mensen zijn zich daardoor niet bewust van de risico's." Het geneesmiddelenbedrijf waarvoor Walmsley werkt, Eli Lilly, ondervindt steeds meer hinder van de vervalsing van hun producten en loopt aan tegen een toenemende derving van inkomsten. Ook andere farmaceutische concerns kampen met soortgelijke problemen.

Zelfs productie-eenheden van gerenommeerde farmaceutische bedrijven in 'exotische' landen blijken soms betrokken bij de massale vervalsing. Op pilmachines waar overdag échte geneesmiddelen worden gefabriceerd, lopen 's nachts nagemaakte medicijnen van de lopende band. "Nachtploegen worden daarbij omgekocht of gedwongen door de georganiseerde drugsmaffia."

door René Steenhorst

Dit artikel verscheen eerder in De Telegraaf d.d. 21-05-2010
 

 


Geef een reactie