default-header
HomeNieuwsDrooglegging

Drooglegging

Columns

woensdag 9 december 2020, door Hartpatiënten Nederland

 

Als ik deze column schrijf, zitten we midden in de tweede coronagolf en heeft het kabinet bedacht dat er na acht uur ’s avonds geen alcohol verkocht mag worden. En die drooglegging gaat een stuk verder dan het sluiten van de horeca: zelfs als de boodschappen na achten worden thuisbezorgd, wordt het flesje wijn uit je bestelling verwijderd.

Persoonlijk vind ik dat allemaal een tikkeltje ver gaan, maar het kan natuurlijk geen kwaad om onze alcoholconsumptie even in een ander licht te bekijken. Zeker in deze feestdagenmaand, waarin de drank meestal rijkelijk vloeit. En waarna vele mensen beginnen met een maandje alcoholvasten, genaamd dry January.

Zelf overweeg ik, in het kader van de goede voornemens, ook om in januari te stoppen. Niet voor een maandje, maar voorgoed. Want hoewel we natuurlijk allemaal maar wat graag onthouden dat ‘een glaasje rood goed is voor het hart’, zijn deze onderzoeken allang achterhaald. De wetenschappers zijn het er inmiddels al jaren over eens dat alcohol helemaal nergens goed voor is. Al helemaal niet voor je gezondheid.

Waarom vind ik het dan zo moeilijk om ermee te stoppen? Jacqueline van Lieshout deed het wel en helpt nu met haar programma Ontwijnen.nl anderen om alcoholvrij te leven. En hoewel ze daar verder geen vlieg kwaad mee doet, krijgt ze regelmatig haatmails. “Alcohol is een heel gevoelig onderwerp”, vertrouwde ze me toe in een interview. “Alsof ik mensen hun favoriete teddybeer afpak.”

Best confronterend, vond ik, want zelf koppel ik alcohol óók automatisch aan gezelligheid. Van het familiekerstdiner tot de bedrijfsborrel en de Goede Gesprekken des Levens met vriendinnen: op één of andere manier past een glas wijn beter in mijn gezelligheidsplaatje dan een kop thee.

Het gesprek met Jacqueline deed me beseffen dat dit allemaal eigenlijk niets meer is dan een spelletje van je brein. En dat soort spelletjes vind ik altijd leuk om te kraken. Dus het lijkt me wel een mooie uitdading voor 2021 om te onderzoeken of ik de gezelligheidskoppeling in mijn hoofd kan veranderen. Wie doet er mee?