default-header
HomeNieuwsDonorregistratie: weer kans gemist!

Donorregistratie: weer kans gemist!

dinsdag 8 februari 2011, door Hartpatiënten Nederland

DEN HAAG -  Het bestaande donorregistratiesysteem blijft ongewijzigd. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Alweer een gemiste kans, de zoveelste,

reageert Hartpatiënten Nederland teleurgesteld.
Volgens de minister zou een ander registratiesysteem niet leiden tot meer donoren. Wij vinden een dergelijke opstelling van de minister onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Jaarlijks overlijden honderden mensen op een wachtlijst voor een orgaan, omdat er niet genoeg donoren zijn. Alle reden om het systeem aan te passen.

De minister heeft nog een tweede argument: zij vindt een ander systeem een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht van mensen. Wij denken dat die zogenaamde inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht te rechtvaardigen is.

In België, waar het “geen bezwaar systeem” geldig is, blijken wel degelijk meer organen beschikbaar. Vandaar dat Hartpatiënten Nederland nog steeds van mening is dat het systeem veranderd dient te worden.

Al jaren is een meerderheid van de bevolking én van de Tweede Kamer voor een ander systeem, waarbij iedereen donor is tenzij anders aangegeven door de persoon in kwestie. En steeds weer steken de verschillende kabinetten daar een stokje voor.

Wij worden er langzaam maar zeker moedeloos van, en we weten dat mensen op de wachtlijsten er wanhopig door worden. We denken dat een meerderheid van de Tweede Kamer voor wijziging van het donorregistratiesysteem is. Laat de kamer in deze dan ook eens een vuist maken!

Ondanks deze trieste beslissing blijven wij ons inzetten om mensen ertoe te bewegen zich vrijwillig aan te melden als donor. Ook blijven wij de succesvolle campagne  ‘Nederland zegt Ja’ steunen, promoten en aanbevelen.


Geef een reactie