default-header
HomeNieuwsDoen! Die autorit uit uw dromen

Doen! Die autorit uit uw dromen

Vakantie

vrijdag 12 oktober 2018, door Hartpatiënten Nederland

Bent u gek van auto’s, maar ligt de auto uit uw dromen niet binnen bereik? Geen nood! Een rit met zo’n prachtkar kan meestal wél. Voeg daarbij een bezoek aan een passend automuseum, in Nederland of over de grens, en voilà, een topdagje uit.

Beetje James Bond

Sinds James Bond in een Aston Martin reed, watertanden vele autoliefhebbers bij dit merk. Zelf eens besturen? Dat is opmerkelijk eenvoudig te regelen, via meerdere bedrijven. Omdat zo’n rit doorgaans wel kort duurt, is een gang naar het Louwman Museum in Den Haag een goed vervolg. Daar staat een échte James Bond-auto, naast de Humber Pullman van Winston Churchill en de Cadillac van Elvis Presley. En dit is maar een fractie van het fraais in de collectie van de autoimporteursfamilie Louwman. Wilt u uiteindelijk toch eens kijken wat een Austin Martin zoal kost? Simpelweg eens koekeloeren bij een autodealer? Dat kan heel informeel bij Gallery Aaldering in Brummen. Het bedrijf heeft zelfs een Grand Café met zicht op de collectie én de uiterwaarden van de IJssel. Genieten met koffie, lunch of borrel. Informatie: www.louwmanmuseum.nl; www.gallery-aaldering.com/nl; voor autohuur bijv. www.buenavidaautoverhuur.nl.

Scheuren met een Ferrari

Liever scheuren op een autocircuit? Ook dat kan! In Zandvoort bijvoorbeeld, met een Ferrari of Lamborghini. De adrenaline blijft zeker nog lang nagieren. Op adem komen is goed mogelijk in het Carel Wüst Museum in Dordrecht. De privécollectie van de autodealersfamilie Wüst omvat onder meer ‘rustige’ klassieke auto’s als de Benz Patent Motorwagen en de Dion-Bouton, bekend van Kuifje in Afrika. Informatie: www.surprisefactory.nl/cadeau/ultieme-racedag-op-het-circuit/; www.autowust.nl.

Helemaal vintage

DAF, Kever en Eend. Auto’s waarmee ook het gewone volk vroeger reed, maar die inmiddels bijna een cultstatus hebben. Rijden met zo’n wagentje is ultrahip en op veel plekken doenbaar, al dan niet in combinatie met een tour- en luncharrangement. Een leuke introductie of afsluiter is het DAF Museum in Eindhoven, met de eerste werkplaats en ook bijzondere modellen zoals de koninklijke strandauto en de ‘rijdende regenjas’, die nooit in productie zijn genomen. Of neem De Wolfsburcht in Wijk en Waalburg, een modern kasteel vol luchtgekoelde Volkswagens. Het topstuk daar is een originele bril-Kever. Informatie: www.dafjerijden.nl; www.vintageroadtrips.nl; www.dafmuseum.nl; www.wolfsburcht.com (onder Museum).

Amerikaanse bakken

Bent u meer van de Amerikaanse oldtimers? Ook dan heeft u voldoende keuze. U kunt zelfs een Ford Mustang Cabrio voor meerdere dagen huren. Rijdt u liever niet zelf en heeft u geduld tot het voorjaar dan is een verzorgde tocht in een Studebaker of Packard langs de bloeiende bollenvelden een puik plan. Terwijl u gezellig rondtuft, vermengt de ouderwetse motorlucht zich met bloemengeur.

Een museum met verschillende automerken uit Amerika is het Automuseum Schagen. Ook héle ouwetjes, zoals de eerste in massa productie gemaakte auto, de T-Ford. Informatie: www.vintageroadtrips.nl; www.josietours.com; www.automuseumschagen.nl.

Posh in een limousine

Eigenlijk is de limousine tegenwoordig niet posh meer, maar ‘gewoon’. Nou ja, niet voor dagelijks gebruik, maar toch zeker voor feestelijke gelegenheden. Als u met meerdere personen op stap gaat, valt de prijs eigenlijk reuze mee. Natuurlijk is een chauffeur daarbij inbegrepen. Een arrangement, met champagne of ander lekkers aan boord, is ook mogelijk.

Informatie: www.dusalimo.nl.

Uitrukken met de brandweer

Als kind altijd al willen meerijden in een brandweerauto? Dat gaat niet zomaar, althans, onder normale omstandigheden, maar onmogelijk is het niet. Tegenwoordig is het vooral een kwestie van de open dagen van de brandweer in de gaten houden. Wilt u niet zo lang wachten? Via Brandweerauto Nu is een rit sneller te regelen. Vooral bedoeld voor feestjes van (klein)kinderen, maar net zo leuk voor u. Voortreffelijk is de combi met het Veiligheidsmuseum PIT in Almere, vol voertuigen die gebruikt werden door politie, brandweer, ambulance en andere veiligheidsdiensten. De betrokken overheidsinstanties maar ook vele particulieren deden ze cadeau. Informatie: www.brandweerauto.nu/meerijden-met-de-brandweer/; www.pitveiligheid.nl.

Liever elektrisch of OV

Misschien houdt u wel van auto’s, maar bent u zich toch ook bewust van de impact die hun CO2-uitstoot op het milieu heeft. Als u al eens aan een elektrische auto heeft gedacht dan kunt u de wagens van car2go in Amsterdam uitproberen. Door de hele stad staan ze ingeplugd en bezoekers die zich via de car2go-app hebben geregistreerd kunnen ze overal makkelijk reserveren, openen en gebruiken. Bovendien is het gratis (!) parkeren op de openbare parkeerplaatsen binnen het werkgebied van car2go.

Oók helemaal van het deelvervoer is het Nationaal Bus Museum (NBM) in Hoogezand. U komt er alles te weten over het stads-, streek- en toervervoer door de jaren heen. Informatie: www.car2go.com; www.nationaalbusmuseum.nl.

Over de grens

Nog niet uitgekeken op auto’s? Dan hebben de buren ook nog genoeg op voorraad. Niet verbazingwekkend doen de Duitsers het heel goed met het Mercedes Benz Museum in Stuttgart (www.mercedes-benz.com/en/mercedes-benz/classic/museum/), de nabijgelegen Mercedes Benz-fabriek in Sindelfingen en het Toyota Museum (www.toyota-collection.de/de/das-museum.php) in Keulen. De Belgen kennen Autoworld (www.autoworld.be) in Brussel. De echte diehards pakken het Schlumpf Museum (www.citedelautomobile.com/en) in Mulhouse (Elzas) er ook nog bij.

voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie