Doden door niet kloppende maten van hartkleppen

Fabrikanten van hartkleppen hanteren op nogal aanzienlijke schaal onjuiste afmetingen voor hartklepprothesen. Deze fouten met de afmeting van geïmplanteerde hartkleppen kosten jaarlijks zeven of acht patiënten het leven. Hoogleraar hart- en longchirurgie professor Tjark Ebels van het Amsterdam UMC luidde hierover vandaag de noodklok in de Telegraaf.
 
Nederlandse hartchirurgen lopen naar eigen zeggen al jaren aan tegen foute maten van hartkleppen. Het gaat om de binnendiameter. Die wijkt nogal eens af van de op de verpakking aangegeven maat, aldus de krant. De gevolgen daarvan kunnen voor de patiënt dodelijk zijn.
 
De Nederlandse artsen staan niet alleen in hun bewering. Zij krijgen steun van de Europese vereniging voor cardio-thoracaal chirurgen (EATCS) en de Valve Labelling Task Force, een comité van deskundigen van de American Association for Thoracic Surgery (ATTS).
 
Hartpatiënten Nederland maakt zich grote zorgen over deze gang van zaken. ,,Onaanvaardbaar’’, aldus voorzitter Jan van Overveld. ,,Dit is spelen met mensenlevens.’’
 

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.