default-header
HomeNieuwsDit jaar reanimatie-estafette scholen via streaming

Dit jaar reanimatie-estafette scholen via streaming

AandoeningBehandelingReanimatie

vrijdag 1 oktober 2021, door Hartpatiënten Nederland

MAASTRICHT – Anders dan voorgaande jaren kunnen mensen de reanimatie-estafette dit keer niet in een middelbare school bijwonen. De coronaregels maken dat erg lastig, zo niet onmogelijk. Om die reden doen meerdere middelbare scholen in heel Limburg mee aan een digitale reanimatie-estafette op 18 oktober. Een half uur lang krijgen leerlingen van deze scholen reanimatie-onderricht. En dat wordt live uitgezonden via streaming.

Via deze streaming kan iedereen dus toch meedoen aan de reanimatie-estafette. “Vorig jaar ging het helemaal niet door”, zegt secretaris Sharon Gulpen van de Stichting Reanimatie-Estafette Limburg. “Toen zou de manifestatie eigenlijk plaatvinden op de Bernhard Lievegoedschool in Maastricht. Corona haalde daar een streep door. Dit jaar gaat het ook niet. Maar het onderwerp is zo belangrijk dat we er toch aandacht voor willen vragen. Daarom hebben we een digitale reanimatie-estafette bedacht.”

De digitale uitzending van de estafette is op 18 oktober van 11.00 tot 15.00 uur via internet te volgen. Mensen kunnen dan via streaming kijken naar de verrichtingen van de leerlingen op de middelbare scholen, en daarnaast zijn er gesprekken met overlevers, en met o.a. de cardiologen Paul Volders en Ton Gorgels van Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Ook Theo Schrijnemaekers van HartslagNu praat er over het belang van een goed netwerk van mensen die kunnen reanimeren.”

Overlevers

De bijeenkomsten van mensen die een reanimatie hebben overleefd, kunnen dit jaar ook niet doorgaan. Tot hun grote spijt. “Mensen kijken er naar uit om elkaar weer te zien”, zegt Sharon. “Ze kunnen tijdens zo’n bijeenkomsten bijpraten en contacten aanhalen.” Dit jaar kan het niet door corona, maar ze kunnen zich wel al aanmelden via info@reanimatie-estafette.nl voor volgend jaar.

Meedoen aan de estafette is heel belangrijk, zegt Sharon. “We zien hoeveel scholieren na de cursus op school met succes hun vader, moeder, oma of opa hebben gereanimeerd. Daar doe je het voor!”

Verplicht lesvak?

Het wachten is overigens op een initiatief van onderwijsminister Arie Slob. In mei nam de Tweede Kamer namelijk een motie aan die werd gesteund door alle partijen behalve het CDA, Forum voor Democratie en de PVV. In die motie draagt de Kamer de minister op om EHBO en reanimatie vast in het lespakket op de middelbare scholen op te nemen. Lees hier meer. Hartpatiënten Nederland vindt het een uitstekend idee en hoopt van harte, dat de wens van de Tweede Kamer gerealiseerd wordt! Want het zal je maar gebeuren dat een geliefde naast je in elkaar zakt, en jij niet weet wat je moet doen. Reanimeren is iets wat iedereen kan leren!

Kijk hier voor meer info over (meedoen met) de reanimatie-estafette. En wil je iets weten of heb je zelf iets te melden? Mail dan naar info@reanimatie-estafette.nl


Geef een reactie