default-header
HomeNieuwsDit is wat mijn vak zo mooi maakt

Dit is wat mijn vak zo mooi maakt

AandoeningBehandeling

dinsdag 30 augustus 2022, door Hartpatiënten Nederland

Cardioloog Miranda Bijvoet was betrokken bij innovatie in MUMC+

Het Maastricht UMC+ heeft een unieke MRI-ruimte die wordt bemand door een team van pioniers. Deze hartspecialisten behandelen daar namelijk patiënten aan hun hartritmestoornis terwijl deze in de MRI-scanner liggen. Beeldvormend cardioloog Miranda Bijvoet was vanaf het eerste uur betrokken bij de ontwikkeling van deze techniek. “Dit is wat mijn vak zo mooi maakt.”

Een elektrofysioloog, een team van een elektrofysiologielaboranten, een anesthesist, een beeldvormend cardioloog, een radioloog, een MRI-fysicus en een aantal MRI-laboranten. Er zijn nogal wat specialisten bij betrokken wanneer een patiënt met een hartritmestoornis plaatsneemt in de MRI-scanner in het Maatricht UMC+. In dit ziekenhuis werd in de afgelopen jaren hard gewerkt om een bestaande MRI-ruimte geschikt te maken voor de ablatiebehandelingen die hier inmiddels alweer ruim een jaar uitgevoerd worden. “Daar zijn, behalve onze cardiologen, ook veel andere disciplines bij betrokken geweest”, vertelt beeldvormend cardioloog Miranda Bijvoet. “De ablatiebehandeling moet veilig en efficiënt uitgevoerd worden in een steriele ruimte die geschikt is voor de operatie. De MRI-kamer wordt normaliter alleen gebruikt voor diagnostiek, dus er waren veel aanpassingen nodig waar ook vanuit praktisch, technisch en financieel oogpunt goed over nagedacht moest worden.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.