default-header
HomeNieuwsDiabetes type 2 en corona

Diabetes type 2 en corona

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 6 mei 2020, door Hartpatiënten Nederland

Het coronavirus (COVID-19) is al enige tijd in Nederland en bepaalt inmiddels al weken hoe ons dagelijks leven eruitziet. Voor veel mensen is dit een lastige periode die gepaard gaat met de nodige uitdagingen en stress.

In de media circuleren berichten over de relatie tussen diabetes type 2 en het coronavirus. Het is mogelijk dat jij je naar aanleiding van de berichten zorgen maakt over je eigen gezondheid. Het is goed om te weten dat mensen met diabetes type 2 niet meer kans lopen op besmetting met het virus. Wel kan het ziektebeeld ernstiger verlopen.

Het RIVM heeft geconstateerd dat met name oudere diabetespatiënten, diabetespatiënten met overgewicht en diabetespatiënten met een verminderde weerstand meer risico lopen op een ernstig beloop. De verminderde weerstand kan ontstaan door bijvoorbeeld complicaties of door erg wisselende of vaak hoge glucosewaarden. Het is daarom heel belangrijk dat je de maatregelen die ingesteld zijn door de overheid handhaaft om zo de kans op besmetting te verkleinen. Ook nu geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Aan de andere kant kun je zelf ook wat doen om je eigen afweer te vergroten. Een gezonde leefstijl versterkt je afweer. Het advies is om vers, onbewerkt en gevarieerd te eten, te blijven bewegen, voldoende te slapen en ontspannen en stress te voorkomen. Volg géén crash-dieet en probeer je bloedglucosewaarde zo goed mogelijk te houden. Het kan zijn dat je daarvoor wat vaker moet meten. Maar hoge bloedglucosewaarden verminderen je afweer.
Wees tenslotte mild voor jezelf, doseer de hoeveelheid nieuws die je kijkt, houd afstand & glimlach. Daar inspireer je vast ook anderen mee.
Veel sterkte namens het team van Keer Diabetes2 Om
Nynke van der Zijl, huisarts en hoofd medisch team

Voor meer artikelen klik hier