Diabetes type 2 en corona

Het coronavirus (COVID-19) is al enige tijd in Nederland en bepaalt inmiddels al weken hoe ons dagelijks leven eruitziet. Voor veel mensen is dit een lastige periode die gepaard gaat met de nodige uitdagingen en stress.

In de media circuleren berichten over de relatie tussen diabetes type 2 en het coronavirus. Het is mogelijk dat jij je naar aanleiding van de berichten zorgen maakt over je eigen gezondheid. Het is goed om te weten dat mensen met diabetes type 2 niet meer kans lopen op besmetting met het virus. Wel kan het ziektebeeld ernstiger verlopen.

Het RIVM heeft geconstateerd dat met name oudere diabetespatiënten, diabetespatiënten met overgewicht en diabetespatiënten met een verminderde weerstand meer risico lopen op een ernstig beloop. De verminderde weerstand kan ontstaan door bijvoorbeeld complicaties of door erg wisselende of vaak hoge glucosewaarden. Het is daarom heel belangrijk dat je de maatregelen die ingesteld zijn door de overheid handhaaft om zo de kans op besmetting te verkleinen. Ook nu geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Aan de andere kant kun je zelf ook wat doen om je eigen afweer te vergroten. Een gezonde leefstijl versterkt je afweer. Het advies is om vers, onbewerkt en gevarieerd te eten, te blijven bewegen, voldoende te slapen en ontspannen en stress te voorkomen. Volg géén crash-dieet en probeer je bloedglucosewaarde zo goed mogelijk te houden. Het kan zijn dat je daarvoor wat vaker moet meten. Maar hoge bloedglucosewaarden verminderen je afweer. 
 
Wees tenslotte mild voor jezelf, doseer de hoeveelheid nieuws die je kijkt, houd afstand & glimlach. Daar inspireer je vast ook anderen mee. 
 
Veel sterkte namens het team van Keer Diabetes2 Om
 
Nynke van der Zijl, huisarts en hoofd medisch team 
 
 

 

Reacties (1)

 • afbeelding van Ankie de Jonge-van der Veen
  Ankie de Jonge-... ( )

  Kben blij dat Ik dit ff heb gelezen!!
  Sterkt Me weer in de "strijd" tegen Covid-19
  Dank hiervoor.

  mei 06, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.