default-header
HomeNieuwsDiabetes belangrijkere voorspeller hartaanval dan cholesterol bij dialysepatiënt

Diabetes belangrijkere voorspeller hartaanval dan cholesterol bij dialysepatiënt

woensdag 2 november 2016, door Hartpatiënten Nederland

Hemodialysepatiënten lopen een relatief hoge kans op een cardiovasculaire gebeurtenis (CardioVascular Event, of CVE), zoals een beroerte of een hartinfarct.

Hemodialysepatiënten lopen een relatief hoge kans op een cardiovasculaire gebeurtenis (CardioVascular Event, of CVE), zoals een beroerte of een hartinfarct. Aan de hand van de gegevens die zijn verkregen in het kader van de AURORA studie, heeft een team van Europese artsen getracht te achterhalen welke aanwijzingen er zijn geweest, voorafgaand aan zulke cardiovasculaire gebeurtenissen.
 
De AURORA studie, uitgevoerd tussen 2005 en 2011, had tot doel om te bepalen of een behandeling met Rosuvastatine het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen voor hemodialysepatiënten verlaagde. Voor niet-dialyse patiënten bleek er namelijk zo'n verband te bestaan: behandeling met statines verlaagde het risico op een CVE. Er bestond echter het vermoeden dat dit voor hemodialysepatiënten niet opging omdat het patroon van cardiovasculaire gebeurtenissen voor deze groep anders was. De AURORA studie werd opgezet om dit vermoeden te staven of te ontkrachten.
 
Lees verder op Niernieuws.nl 
 

Geef een reactie