Britse hoogleraar psychiatrie David Healey, Universiteit Maastricht

Deugen mijn medicijnen wel?

Weten we wel wat we slikken? Die vraag stelt de Britse hoogleraar psychiatrie David Healey zich hardop. Hij bespreekt woensdag voor de Universiteit Maastricht de gevaren van medicijnen, die helaas meestal onbekend zijn.

,,De informatie aan medicijnen in wetenschappelijke artikelen vormt op dit moment het grootste pakket aan nepnieuws van de wereld’’, liet hij zich ontvallen tijdens een interview met dgablad Trouw op 12 maart.

Als een medicijn wordt voorgeschreven, wil je ook weten hoe groot de daaraan verbonden risico’s zijn. En juist de informatie over de werking van medicijnen en hun bijwerkingen rammelt van alle kanten, aldus Healey. ,,Een groot deel van de recente medicijnen doet waarschijnlijk meer kwaad dan goed, maar we weten het niet’’, weet Healey in zijn gesprek met Trouw. ,,Aanwijzingen dat een geneesmiddel niet werkt of zelfs gevaarlijk is, worden verzwegen.’’

Dertig jaar geleden slikten we gemiddeld een pil per dag. Nu zijn dat er voor 45-plussers zeker drie. Bij 65-plussers zelfs vijf of meer. Maar de levensverwachting daalt desondanks, zegt Healey. ,,Volgens mij komt dat door het medicijngebruik.’’. Er moet iets veranderen, vindt hij.

Reacties (2)

 • afbeelding van Tilman
  Tilman ( )

  In 2008 geopereerd aan een verstopt bloedvat en ascal gekregen
  2018 zelfde bloedvat wederom dicht
  Omleiding gekregen
  Eind 2018 dicht
  Met DIV stents opgelost
  2019 jan nieuwe omleiding wederom alles dicht
  Zegt mijn arts geef je een ander medicijn
  Ik ?
  Het is bekent dat ascal bij 30% het niet geheel werkt of niet het gewenste resultaat heeft

  Dan vraagje je hard op af dit lampje had ook eerder kunnen gaan branden

  Verder onderzoek zelf gedaan
  Klopt het
  Slik nog 8 pillen vraag me dan af wat er van werkt

  mrt 13, 2019
 • afbeelding van gast
  gast ( )

  Daarom weiger ik stelselmatig iets te slikken. de bijwerkingen van de meeste medicijnen zijn voor mij erger dan de kwaal en vind het nog het meest frappant dat je last kan krijgen van je kwaal als bijwerking, bv hartritmestoornissen van medicijnen die daarvoor zijn, migraine van medicijnen de daarvoor zijn. Medicijnen zijn voornamelijk rijk maken van de farmaceuten en die geven er geen moer om hoeveel er van hun product doodgaan

  mrt 13, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.