default-header
HomeNieuwsDeelname aan marathon kan levensgevaarlijk zijn

Deelname aan marathon kan levensgevaarlijk zijn

Geen onderdeel van een categorie

maandag 8 april 2019, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten Nederland vindt dat bij de organisatie van marathons te grote risico’s worden genomen. Dat blijkt weer eens uit het trieste resultaat van de marathon afgelopen weekend in Rotterdam: drie reanimaties, een dode. Voor deelname aan een marathon zouden naar onze mening veel strengere eisen gesteld moeten worden.
Een 28-jarige man uit Bathmen is afgelopen weekend overleden nadat hij had deelgenomen aan de marathon in Rotterdam. De man,  vrijwilliger van de brandweer in de regio IJsselland, was een van de drie deelnemers die werden gereanimeerd. Twee andere deelnemers die werden gereanimeerd konden worden gered.
Het is niet voor het eerst dat een deelnemer aan de marathon is overleden, meldt het AD. Een 41-jarige Duitser overleed in 2006 na een vergeefse reanimatie. Hij zakte op een halve kilometer voor de finish in elkaar. Zes jaar later, in 2012, overleed een 14-jarige jongen uit Vught na een hartstilstand. Dat gebeurde nadat hij de finish had gehaald van de recreatieve tien-kilometer bij de Rotterdam Marathon.
Dat deelname aan de marathon niet zonder risico’s was bleek wel uit de inzet van acht extra ambulances en het optuigen van medische hulpposten tijdens het evenement. Temeer omdat veel lopers volgens de veiligheidsregio last hadden van de warmte. Bij de finish moest een renner worden gereanimeerd, een ander raakte onwel bij de Kralingse Plas, en een derde deelnemer in de buurt van de finish. Marathondirecteur Mario Kadiks zei in de krant te schrikken van de drie reanimaties. Rotterdams burgemeester Aboutaleb zei zich zorgen te maken over de toestand van de twee mensen die na reanimatie in het ziekenhuis werden opgenomen.

 

Voor meer artikelen klik hier