default-header
HomeNieuwsDe slag om het vrouwenhart

De slag om het vrouwenhart

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 8 april 2020, door Hartpatiënten Nederland

Dinsdag 6 april jl. kon u een mooie documentaire zien bij NPO 2. Dezer documentaire maakte Hella de Jong naar aanleiding van haar ervaringen en levenslessen die ze ondervond toen ze geconfronteerd werd met hartproblemen. Ze legt bloot waar je op stuit. En ook op wat stuitend is.

In deze uitzending komen verschillende vrouwencardiologen aan het woord die al bijna dertig jaar vechten tegen het feit dat artsen nog steeds niet goed luisteren naar vrouwen. Dat vrouwen het gevoel hebben niet serieus genomen te worden. Dat vaak gedacht wordt dat het ‘tussen de oren zit’.

Angela Maas, Janneke Wittekoek en Harriette Verwey vragen aandacht voor het feit dat de medische wetenschap alleen maar op mannen is gebaseerd. Dat vrouwen buiten alle onderzoeken worden gehouden vanwege het feit dat ze misschien zwanger zouden kunnen zijn of dat hormoonschommelingen een rol kunnen spelen in onderzoeksresultaten. Het zijn uitsluitend mannen die model hebben gestaan voor ziekten. Nooit vrouwen. Behalve in de gynaecologie.

Ze zijn het erover eens dat elke patiënt de regie over zijn of haar eigen lichaam moet hebben. Dat er een vertrouwensrelatie moet zijn tussen de arts en de patiënt waarbij de patiënt de leiding heeft. Dat artsen protocollen moeten loslaten.

Het blijkt dat de gezondheidszorg schromelijk heeft gefaald en dat de focus veel meer gericht moet worden op vrouwen. Uiteindelijk bestaat onze bevolking voor de helft uit vrouwen. Het is onbegrijpelijk dat vrouwen niet serieus genomen worden en zelfs tegenwoordig nog steeds uitgelachen worden door artsen. Het zit immers tussen je oren!

Eerder verschenen een paar bijzonder interessante boeken over het vrouwenhart welke ik u van harte kan aanbevelen.

Wilt u ‘De slag om het vrouwenhart’ zien? Klik: www.npostart.nl

Hella’s persoonlijke verhaal over de film leest u HIER.

Veel kijk- en leesplezier,
Jan van Overveld

 

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie