default-header
HomeNieuwsDe Mechano-groeifactor als medicijn bij spierziekten?

De Mechano-groeifactor als medicijn bij spierziekten?

woensdag 23 juni 2010, door Hartpatiënten Nederland

Cellen kunnen bepaalde eiwitten produceren die effect hebben op andere cellen. Een voorbeeld van zulke eiwitten zijn de zogenaamde groeifactoren.

Miriam van Dijk-Ottens onderzocht een specifieke groeifactor, de Mechano-groeifactor (MGF), en de rol die dit eiwit speelt in skeletspieren en het hart. Ze ontdekte dat MGF wordt geactiveerd als de spier samentrekt in een situatie waarin hij is uitgerekt boven de normale rustlengte. MGF zou dus een rol kunnen spelen in de hypertrofie – groei door vergroting van de afzonderlijke cellen – als gevolg van dit soort samentrekkingen.
Het onderzoek van Van Dijk-Ottens toont ook aan dat de productie van MGF niet alleen afhankelijk is van mechanische belasting in spieren, maar ook in het hart. Wanneer de hartslag wordt verhoogd door toediening van schildklierhormoon, verhoogt de productie van MGF namelijk ook.

Tenslotte laten haar experimenten zien dat MGF een rol speelt tijdens de embryonale ontwikkeling en tijdens een hartinfarct. Bij een hartinfarct zou het tekort aan zuurstof in combinatie met stress de trigger kunnen zijn voor activering van MGF.
Van Dijk-Ottens bediscussieert of MGF in de toekomst een medicijn zou kunnen zijn voor verschillende spierziekten of toegepast zou kunnen worden ter voorkoming van ziekten zoals een hart- of herseninfarct. Maar voor het zover is, is meer klinisch onderzoek nodig.

Datum en tijd:   30-6-2010 10:30
Locatie:            Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus:  Miriam van Dijk-Ottens
Faculteit:         Faculteit Diergeneeskunde
Proefschrift:     Regulation of Mechano Growth Factor in skeletal muscle and heart
Promotor 1:     Prof.dr. M.E. Everts
Promotor 2:     Prof.dr. A. de Bruin


Geef een reactie