default-header
HomeNieuwsDe impact van een uitgestelde hartoperatie

De impact van een uitgestelde hartoperatie

AandoeningBehandeling

maandag 31 oktober 2022, door Hartpatiënten Nederland

Het zal de meeste hartpatiënten niet zijn ontgaan: door de coronacrisis zijn onder andere hartoperaties soms meermaals uitgesteld. In ziekenhuizen wordt nog altijd een inhaalslag gemaakt, maar het aantal hartoperaties dat wordt uitgevoerd, is minder dan vóór de coronapandemie. Dít is volgens cardioloog en hoogleraar Leonard Hofstra de impact van een uitgestelde operatie.

Vooral in de eerste coronagolf kon veel zorg niet worden uitgevoerd. In zijn eigen kliniek heeft Hofstra in deze periode zelfs gezien dat twee patiënten zijn overleden doordat zij moesten wachten op het plaatsen van een stent. Hij is dan ook van mening dat een uitgestelde operatie wel degelijk een negatieve impact kan hebben op  patiënten, maar tóch lijkt dit mee te vallen. “In Canada is er een onderzoek gedaan onder meer dan achtduizend patiënten die op de wachtlijst stonden. Hieruit bleek dat de kans dat je sneller overlijdt doordat je langer moet wachten op een operatie, niet zo groot is. Daarnaast is er een Maastrichtse studie geweest, die heeft gekeken naar de redenen van uitstel. Had het uitstellen van de operatie een medische reden, dan was de kans op overlijden tweeënhalf keer zo groot. Werd de operatie uitgesteld door logistieke redenen, zoals te weinig OK-capaciteit, dan had dit weinig impact op de kans op overlijden. Wel is het natuurlijk afhankelijk van de ernst van de situatie.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.