
De grootste vijand voor hart en brein
De link tussen hart en brein komt steeds duidelijker in onderzoek naar voren. Wat slecht is voor je hart, heeft ook z’n weerslag op je hersenen. Cardioloog en hoogleraar Leonard Hofstra en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder brachten onlangs een boek uit: Hart voor je brein.
Hofstra en Scherder leerden de laatste jaren steeds meer over de relatie tussen het hart en brein. Wat blijkt? Het hart en brein staan bloot aan dezelfde risicofactoren: een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, weinig beweging en diabetes. Die kennis over hart en brein komt steeds dichter bij elkaar. ‘Negentig procent van de kans op het krijgen van een hartinfarct komt door een ongezonde leefstijl’, vertelt Hofstra. ‘Voor beroertes geldt hetzelfde. Veel mensen weten wel dat als je rookt, gestrest bent en slecht eet, meer kans hebt op een hartinfarct. Bij beroertes is dit echter minder bekend.’
Eigen vijand
Een slechte leefstijl is niet alleen slecht voor je hart, maar ook voor je brein. Volgens Hofstra is het dan ook geen kwestie van de dokter die iets wel of niet moet doen, maar zijn wij zélf de grootste vijand voor ons hart en brein. Dat betekent dat we hier dus ook iets aan kunnen veranderen. Zo is gebleken dat maar liefst negentig procent van de diabetes type twee patiënten de ziekte kan omkeren door meer te gaan bewegen, vertelt Scherder. ‘Aan deze ziekte kun je daadwerkelijk iets doen.
----