default-header
HomeNieuwsDe Europese Dag van de Beroerte (CVA) weer een succes.

De Europese Dag van de Beroerte (CVA) weer een succes.

zaterdag 15 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

De zesde editie van de Europese Dag van de Beroerte die op 11 mei 2010 georganiseerd werd door de Nederlandse CVA-vereniging mag wederom een succes genoemd worden.

Honderden vrijwilligers hebben dinsdag de 11e mei op de informatiemarkten in de vele deelnemende ziekenhuizen en instellingen voorlichting gegeven over een CVA. Daarnaast hebben vele duizenden bezoekers gebruik gemaakt van de gratis risicometing die aangeboden werd.

Extra drukte werd gemeld vanuit het Amstelland en het St. Andreas Lucas ziekenhuis te Amsterdam. Maar ook extra drukte in revalidatiecentrum de Hoogstraat in Utrecht, Zuwe Hofpoort in Woerden, Sint Franciscus Gashuis in Rotterdam en het ziekenhuis van Weert. In een aantal gevallen liep de wachttijd voor de risicometing op tot 2 uur.

CVA is de verzamelnaam voor een herseninfarct of een hersenbloeding en wordt ook beroerte genoemd. Meer dan 100 mensen per dag krijgen een CVA die ernstige zichtbare en onzichtbare gevolgen kan hebben. Jaarlijks overlijden naar schatting 10.000 mensen als gevolg van een CVA. Een CVA is de grootste oorzaak van invaliditeit.

Op deze preventiedag wordt het thema “Voorkom en Herken een CVA” onder de aandacht gebracht. Het herkennen van een CVA is zeer belangrijk. Aan één zijde een arm en/of been verlamd, scheefhangende mond, verward praten, hevige hoofdpijn en duizeligheid zijn onder meer de symptomen van een CVA. Indien een CVA geconstateerd of vermoed wordt dient men onmiddellijk 112 te bellen. Als een herseninfarct binnen 4 tot 4 ½ uur behandeld kan worden kunnen de ernstige gevolgen veelal worden beperkt.

Met een goede leefstijl kan de kans op een CVA verminderd worden. Voldoende beweging, goede voeding zoals dagelijks groente en fruit, niet roken en matig gebruik van drank.

Ook zal men na het krijgen van een TIA (overgaande CVA) altijd contact moeten opnemen met een arts of specialist. Een TIA is een CVA die na korte tijd weer overgaat. Meestal binnen 24 uur. Een TIA is echter ook een waarschuwing voor het krijgen van een CVA. Op de Europese Dag van de Beroerte opende het UMC St. Raboud te Nijmegen een speciale afdeling voor TIA patiënten. Door na een TIA preventief te gaan behandelen kunnen CVA’s worden voorkomen. Het MC Den Haag en Catharina ziekenhuis te Eindhoven hebben al een speciale opvang voor TIA-getroffenen. Naar verwachting gaan steeds meer ziekenhuizen zich de komende tijd richten op preventieve behandeling.

In het land waren verder een aantal speciale acties om aandacht voor het CVA te vragen. In Den Bosch reden ruim 50 getroffenen met speciale en aangepaste fietsen door de stad. Er werd gestart vanuit het provinciehuis. Stopplaats was het revalidatiecentrum Duijnendaal. In het infocentrum van het nieuwe ziekenhuis Jeroen Bosch werd men geïnformeerd over het nieuwe revalidatiecentrum Tolbrug. Het Jeroen Bosch ziekenhuis en de Tolbrug zullen in april 2011 worden geopend. In het centrum Utrecht werd met een kar vol appels het CVA onder de aandacht gebracht. Mensen werden getrakteerd op een appel en geattendeerd op een gezond leven. In Friesland werd al een week eerder een 5 steden fietstocht georganiseerd.

Dit jaar werd de Europese Dag van de Beroerte ondersteunt door de Hersenstichting Nederland. De hersenstichting maakte tijdens de Europese Dag van de Beroerte bekend te starten met een nieuw onderzoeksprogramma “Bevorderen van herstel na een CVA”.

Bron: Dagvandeberoerte


Geef een reactie