default-header
HomeNieuwsDe cholesteroltheorie is een cholesterolmythe

De cholesteroltheorie is een cholesterolmythe

Columns

donderdag 10 december 2020, door Hartpatiënten Nederland

Hart- en vaatziekten worden vaak in slechts negatieve termen beschreven, maar hoe terecht is dat? De Hartstichting kopt: ‘Slagaderverkalking: vooralsnog onomkeerbaar en ongeneeslijk’. Een schril contrast met de ondertitel van De cholesterolmythe: ‘Een radicaal nieuwe visie op het ontstaan, voorkomen en omkeren van hart- en vaatziekten.’

Cholesterol is niet de dader in het verhaal over hart- en vaatziekten, maar de redder in nood. Het is een lichaamseigen stof die door het lichaam wordt ingezet om te redden wat er te redden valt. Het is een waardevol proces, maar wel een dat goed mis kan gaan. Dit bleek wel toen mijn vader bijna overleed aan een wat een te hoog cholesterol werd genoemd. Nu is hij De cholesterolmythe aan het lezen, maar wat als ik dat boek veel eerder had geschreven?

Het boek is opgedeeld in drieën:

  1. Opkomst en ondergang van de cholesterolmythe
  2. Moedwillige misleiding
  3. Wat je zelf kunt doen voor de gezondheid van je hart en vaten

Deel 1 beschrijft de gebrekkige en achterhaalde wetenschap die aan de basis staat van de huidige cholesteroltheorie. Deel 2 laat zien hoe wetenschap wordt ingezet om artsen en patiënten op het verkeerde been te zetten.

Het derde deel biedt achtergronden en praktische tips over hoe je jezelf kunt helpen gezond te blijven of gezonder te worden dan je was. Dit is mogelijk zonder medicatie en op basis van natuurlijke middelen. In dit deel leg ik uit hoe krachtig ogenschijnlijk eenvoudige vitamines als C en K kunnen zijn en welke invloed je kunt verwachten van bijvoorbeeld selenium, Q10 en omega 3.

We hebben het niet altijd door, maar onze hart en vaten doen onder hoge druk aan topsport. Tekorten aan vitamines en andere natuurlijke middelen werken ze tegen. Laten we ze helpen: elke dag een dagje ouder, maar ook weer gezonder dan de dag ervoor. Het is echt mogelijk en je kunt er vandaag nog mee beginnen.

Lees alvast de volledige inleiding op het boek, en tal van citaten eruit, via www.cholesterolmythe.nl

 

Daan de Wit