default-header
HomeNieuwsCursus EHBO

Cursus EHBO

Columns

zaterdag 17 juli 2021, door Hartpatiënten Nederland

Nog even en mijn man hoeft niet meer uit te leggen wat een ICD is. Steeds vaker zijn er bekende namen die een interne defibrillator krijgen. Na voetballer Daley Blind heeft nu ook de Deense voetballer Christian Eriksen een ICD.

Heel de wereld, of in ieder geval heel Europa, zag hoe hij tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland in elkaar zakte. Hij kreeg een hartstilstand. Het stadion hield zijn adem in, net als de mensen thuis die de wedstrijd live volgden. Door snelle reanimatie werd het leven van Eriksen gered. Toen hij bij kennis was, verliet hij op een brancard het stadion.

“Wat doet zoiets nou met jou?”, vroeg ik later aan mijn man. “Ik heb er niet zoveel mee. Het is heftig, maar het raakt me niet. Een hartstilstand is anders dan wat ik heb gekregen. Dat is nog veel erger. En ik ken hem helemaal niet. Misschien was het ook anders geweest als ik live had zitten kijken.”

Een totaal andere reactie dan die van mij. Ik ging natuurlijk googelen. Zocht naar filmpjes en ik bleef maar kijken hoe het gebeurde. Voor mijn man hoefde dat niet zo. “Ik geloof het wel. Jij bent altijd zo nieuwsgierig.”

Na het incident steeg het aantal aanmeldingen voor een EHBO-cursus enorm. Ook zag het Rode Kruis dat de uitlegvideo’s over reanimeren op YouTube veel meer werden bekeken dan normaal.

Moet het behalen van een EHBO-diploma niet gewoon verplicht worden? Zodat iedereen kan reanimeren? Laat bijvoorbeeld bedrijven het voortouw nemen, dan heeft iedere werknemer een EHBO-diploma op zak. Mijn man is gered door de alertheid van zijn toenmalige collega’s. Hij wuifde zijn misselijkheid en pijn zelf weg. We hebben geen idee wat er was gebeurd als de ambulance niet was gekomen. We weten alleen dat hij op dat moment een hartaanval had.

Ook ik roep al jaren dat ik een cursus wil volgen, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Stom eigenlijk. Is het juist voor een partner van een hartpatiënt niet handig om die kennis in huis te hebben? Ik denk het wel. Als je een aanvullende verzekering hebt, is er ook nog een kans dat het wordt vergoed. Weet je wat? Ik ga meteen googelen. En me inschrijven voor een cursus EHBO. Echt waar.

Cilla Schot