default-header
HomeNieuwsCorona update en hartpatiënten in het bijzonder

Corona update en hartpatiënten in het bijzonder

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 25 maart 2020, door Hartpatiënten Nederland

Wij zijn nog steeds gegijzeld door het corona virus. Velen noemen het de corona oorlog. Het is ook allemaal niet niks. Zeker niet. Er is veel discussie over het feit of onze regering de juiste beslissingen neemt. Weet u? Ik steek daar geen tijd meer in. Want we hebben geen keuze. Bovendien heb ik geleerd dat mensen in dergelijke functies altijd naar beste eer en geweten werken en besluiten. Nederland is een kennisland. Met heel veel experts. Daar kunnen we met zijn allen trots op zijn. Persoonlijk heb ik alle vertrouwen in het beleid en de besluiten die genomen worden en ik hoop dat ook iedereen in Nederland zich aan de besluiten zal houden. Want daar is alles op gebaseerd.

Hartpatiënten en corona

Veel hartpatiënten overstelpen ons met vragen omdat ze bang zijn. Ook uit onderzoek onder de Nederlandse bevolking blijkt dat. Volgens cardioloog hoogleraar Leonard Hofstra hebben hartpatiënten als risicogroep een vijf keer zo hoge kans om te overlijden als ze corona krijgen. Maar ook bij griep hebben ze een verhoogde kans hierop. Dan is de kans op overlijden zelfs zes maal zo hoog dat ze een hartinfarct krijgen.
Volgens Hofstra zijn daar een paar verklaringen voor: „Ten eerste zorgt de ontsteking er waarschijnlijk voor dat de vernauwingen die al in de kransslagader zitten onstabiel worden en tot een hartinfarct leiden. Ten tweede, als een virus flink toeslaat bij een zwak hart, dat nog maar net goed kan uitpompen in rust, dan wordt er door het virus veel meer van het hart gevraagd en kan het hart gaan falen. Een derde factor is dat het Covid-19 virus mogelijk een receptor nodig heeft die bij ons de bloeddruk verlaagt.’’, aldus Hofstra in een interview in het Haarlems Dagblad.
Alles bij elkaar genoeg redenen voor ons om de risico’s zoveel als mogelijk te beperken als hartpatiënt. Lees ons artikel uit de vorige Hartflits en denk vooral ook aan de hygiëne en volg de regels van het RIVM (handen regelmatig wassen met water en zeep, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, geen handen schudden, en houd zeker 2 meter afstand van elkaar). Ontvang zo weinig mogelijk bezoek.
Jan van Overveld, voorzitter

Voor meer artikelen klik hier