Corona update en hartpatiënten in het bijzonder

Wij zijn nog steeds gegijzeld door het corona virus. Velen noemen het de corona oorlog. Het is ook allemaal niet niks. Zeker niet. Er is veel discussie over het feit of onze regering de juiste beslissingen neemt. Weet u? Ik steek daar geen tijd meer in. Want we hebben geen keuze. Bovendien heb ik geleerd dat mensen in dergelijke functies altijd naar beste eer en geweten werken en besluiten. Nederland is een kennisland. Met heel veel experts. Daar kunnen we met zijn allen trots op zijn. Persoonlijk heb ik alle vertrouwen in het beleid en de besluiten die genomen worden en ik hoop dat ook iedereen in Nederland zich aan de besluiten zal houden. Want daar is alles op gebaseerd.
In een ander artikel leest u onze adviezen, speciaal voor hart- en vaatpatiënten.
 

Hartpatiënten en corona

Veel hartpatiënten overstelpen ons met vragen omdat ze bang zijn. Ook uit onderzoek onder de Nederlandse bevolking blijkt dat. Volgens cardioloog hoogleraar Leonard Hofstra hebben hartpatiënten als risicogroep een vijf keer zo hoge kans om te overlijden als ze corona krijgen. Maar ook bij griep hebben ze een verhoogde kans hierop. Dan is de kans op overlijden zelfs zes maal zo hoog dat ze een hartinfarct krijgen.
Volgens Hofstra zijn daar een paar verklaringen voor: „Ten eerste zorgt de ontsteking er waarschijnlijk voor dat de vernauwingen die al in de kransslagader zitten onstabiel worden en tot een hartinfarct leiden. Ten tweede, als een virus flink toeslaat bij een zwak hart, dat nog maar net goed kan uitpompen in rust, dan wordt er door het virus veel meer van het hart gevraagd en kan het hart gaan falen. Een derde factor is dat het Covid-19 virus mogelijk een receptor nodig heeft die bij ons de bloeddruk verlaagt.’’, aldus Hofstra in een interview in het Haarlems Dagblad.
Alles bij elkaar genoeg redenen voor ons om de risico’s zoveel als mogelijk te beperken als hartpatiënt. Lees ons artikel uit de vorige Hartflits en denk vooral ook aan de hygiëne en volg de regels van het RIVM (handen regelmatig wassen met water en zeep, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, geen handen schudden, en houd zeker 2 meter afstand van elkaar). Ontvang zo weinig mogelijk bezoek.
 
Jan van Overveld, voorzitter
 
 
 
 
 
 
 

Reacties (2)

 • afbeelding van Koen
  Koen ( )

  Mag ik dat vertrouwen in het beleid een beetje naïef noemen? Het beleid, dat veel te laat kwam. Zelfs toen we het virus zagen aankomen werden geen maatregelen genomen. Wie over mondkapjes durfde praten werd uitgelachen. Wij zijn nuchter, wij raken niet in paniek. Nee, wij zetten de deur open en pas toen de eerste besmettingen een feit waren ontdekten de beleidsmakers dat we van alles te weinig hebben: testen, mondmaskers, brillen, schorten en als het nog even doorgaat kunnen zieken niet meer beademd worden, want er is geen apparatuur. Dat had allemaal eerder geregeld moeten worden, toen er nog tijd voor was, toen we het virus richting Europa zagen oprukken. Alle landen om ons heen nemen strenge maatregelen, wij krijgen niet veel meer dan adviezen. Nee, ik kan dat vertrouwen in het beleid niet delen. Zeker niet hier, in Brabant, in het hart van de pandemie.

  mrt 25, 2020
 • afbeelding van C.C.
  C.C. ( )

  Kan me voorstellen dat Koen kritisch is. Maar wat had hij willen doen dan? Brabant is het hart van de pandemie. Iedereen zag alles aankomen schrijft Koen. Waarom dan de carnavalsfeesten niet afgelast. Men is dagen bij elkaar geweest om te feesten en te besmetten. Is dat weldoordacht of ook naïef.? Ben het niet altijd eens met de genomen maatregelen van de regering maar kritiek leveren en niet de hand in eigen boezem steken is wel jammer. Laten we blij zijn dat we in dit mooie land mogen leven. De situatie is naar voor ons, maar kijk eens naar het nieuws over bijvoorbeeld Syrië. Daar zijn tienduizenden kinderen wees of hun ouders kwijt. En dat niet alleen ook alle bezittingen zijn tot puin geschoten en ook daar heerst corona. Zouden ze daar voldoende apparatuur hebben. Doe wat de regering vraagt en let vooral op elkaar en help elkaar.

  mrt 26, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.