default-header
HomeNieuwsCorona Lockdown en Zelfkennis

Corona Lockdown en Zelfkennis

Columns

woensdag 9 december 2020, door Hartpatiënten Nederland

Graag zou ik eens met jullie willen kijken wat we kunnen leren over onszelf, tijdens de Corona lockdown.

Zelfkennis is misschien wel de belangrijkste kennis die we kunnen vergaren.  Bij het orakel van Delphi staat de tekst “Ken Uzelf”. We doen als mensen heel veel op de automatische piloot. Er wordt ook wel gezegd dat de mens een gewoontedier is.

Nou zijn die gewoontes niet altijd even goed voor ons. Denk maar eens aan het sigaretje na het eten of het koekje bij de koffie. Hiermee wil ik niet zeggen dat je niet mag genieten van bepaalde momentjes, integendeel, genieten van het leven kan zelfs je levensdoel zijn. Het vervelende van gewoontes is juist dat het automatismen zijn waar je juist niet ten volle van geniet, omdat je er niet met je volle bewustzijn bij bent. Denk maar eens aan die zak chips die achteloos wordt leeg gegeten bij de televisie. Het kan dus heel nuttig zijn om je gewoontes eens onder de loep te nemen.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.