default-header
HomeNieuwsCorona: een wake-up call

Corona: een wake-up call

AandoeningBijwerkingen

woensdag 9 december 2020, door Hartpatiënten Nederland

Dat er een relatie is tussen metabole gezondheid en corona staat als een paal boven water. Internist Yvo Sijpkens legt uit wat bijdraagt aan metabole ongezondheid en, nog belangrijker: wat je kunt doen om die gezondheid in korte tijd aanzienlijk te verbeteren.

Internist Yvo Sijpkens

 

Volgens Sijpkens hebben we geen afweer meer tegen een virus als corona, waardoor we er ziek van worden en in sommige gevallen zelfs aan overlijden. Deze groep bestaat vooral uit oudere en kwetsbare personen, waaronder mensen met diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten. Toch is er ook een groep jongere mensen die aan het zuurstof moet. “Deze mensen worden gekenmerkt door een metabole disfunctie: het belangrijkste risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en complicaties van het coronavirus. Dit virus moeten we eigenlijk zien als wake-up call: het is goed mis met onze weerstand. We hebben er te veel last van. Dat komt niet door het virus zelf, maar door onze metabole ongezondheid.”

Afname biologische reserve

Sijpkens is van mening dat we niet meer gewapend zijn tegen zo’n virus doordat onze biologische reserve is verminderd. Hoe dat komt? Dat heeft te maken met enorme veranderingen in voeding, leefwijze en omgeving de afgelopen vijftig jaar. “De omgeving is ongezonder geworden.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.