default-header
HomeNieuwsColchicine gevaarlijk

Colchicine gevaarlijk

BehandelingBelangenbehartigingBijwerkingenGeen onderdeel van een categorie

woensdag 16 september 2020, door Hartpatiënten Nederland

Gebruik van colchicine om hart- en vaatziekten te voorkomen, is ineffectief en schadelijk en kan zelfs levensbedreigend zijn. Dat stelt huisarts Hans van der Linde uit Capelle aan de IJssel. Colchicine wordt al eeuwen gebruikt als ontstekingsremmend middel bij jicht. Recent onderzoek zou doen blijken dat je dit middel ook kunt gebruiken om hart- en vaatziekten te voorkomen bij patiënten die ooit een hartinfarct hebben gehad of last hebben van vernauwde kransslagaders. Van der Linde verwijst de onderzoeksresultaten naar de prullenmand. Ze deugen niet, vindt hij.
De wat genoemd wordt “veelbelovende ontdekking” presenteerden de onderzoekers onlangs op het (virtuele) Congres van de European Society of Cardiology (ESC) eind augustus in Amsterdam en in The New England Journal of Medicine. Op initiatief van bijzonder hoogleraar Jan Hein Cornel (cardioloog bij Noordwest Ziekenhuisgroep) onderzochten cardiologen uit Nederland en Australië drie jaar lang het effect van Colchicine bij 5.500 patiënten. De helft van hen kreeg elke dag 0,5 mg Colchicine, de rest een placebo. Er traden volgens de onderzoekers minder (dodelijke) hartinfarcten op in de met Colchicine behandelde groep. Deze mensen hadden ook veel minder vaak een dotteroperatie nodig. De mensen die Colchicine ontvingen hadden niet meer bijwerkingen dan de mensen die placebo kregen.
Van der Linde hield gepresenteerde cijfers tegen het licht en kwam tot de schrikbarende ontdekking dat wij weer eens voor het lapje worden gehouden. Hem restte maar één conclusie: “En dat is dat colchicine geen klinische relevante verbetering van hart- en vaatziekten levert, maar wel een grotere sterfte geeft in de behandelde groep. Bij de plaatsbepaling van medicijnen dienen bijwerkingen meegewogen te worden en die zijn bij colchicine frequent en ernstig.”

Het Farmacotherapeutisch Kompas geeft aan:

Vaak (1-10%): buikpijn, misselijkheid, braken, diarree. Verder zijn gemeld: een mergdepressie met agranulocytose en aplastische anemie, vitamine B12-deficiëntie, perifere neuritis, neuropathie. Faryngolaryngeale pijn. Kaalheid, huiduitslag. Myopathie, rabdomyolyse. Amenorroe, dysmenorroe, oligospermie, azoöspermie.
Van der Linde bestudeerde het rekenwerk van de uitkomsten van de zogenoemde LoDOCo2-studie: “Ik heb een staatje gemaakt van de primaire en secundaire eindpunten. Dat heb ik ook gedaan met de eindpunten hartaanval, beroerte en overlijden”, aldus Van der Linde. Zijn conclusie: “Toepassing van colchicine voor de onderzochte indicatie is ineffectief en schadelijk en kan levensbedreigend zijn. De presentatie van dit onderzoek vertoont bekende kenmerken van misleiding in de vorm van schermen met relatieve risico’s in plaats van met absolute risico’s (ARR’s) en NNT’s, belangrijke parameters voor het beoordelen van het nuttig effect van medicijnen. Ook het weglaten van de bijwerkingen bij de plaatsbepaling van medicijnen past in dat kader”, aldus van der Linde.

Aan de media ingezonden brief van Hans van der Linde

Pil tegen hartaanvallen

NRC kopt op 1 september met grote letters “Pil tegen jicht kan nieuwe hartaanvallen voorkomen”. Het gaat om het oude middel colchicine, dat spaarzaam wordt toegepast door artsen vanwege vaak vervelende en soms ernstige bijwerkingen.
Het middel zou preventief werken. Opmerkelijk, want preventieve medicijnen moeten volgens gouden regels veilig zijn en geen risico’s vergroten. Het artikel is gebaseerd op onderzoekuitkomsten in de New England Journal of Medicine van 31 augustus. De samenvatting daarvan vermeldt dat aan andere oorzaken dan hartziekten meer mensen in de colchicinegroep overleden dan in de placebogroep.
De berekening van de preventieve winst levert bizarre uitkomsten: behandeling met colchicine gedurende 1 jaar spaart per 1.262 deelnemers 1 dode en veroorzaakt per 500 deelnemers 1 extra dode aan andere dan hart- en vaatziekten. U leest het goed.
Voor de waarde van een medicijn is de Number Needed tot Treat (NNT) een belangrijke maatstaf. Die NNT bedraagt voor het vóórkomen van een hartaanval bij dit onderzoek 199 per jaar. Er moeten dus 199 personen gedurende 1 jaar behandeld worden met colchicine om 1 hartaanval uit te sparen. De andere 198 personen hebben er geen baat bij en ondervinden alleen de vele bijwerkingen.
Conclusies overbodig.

Hans van der Linde, huisarts te Capelle aan den IJssel

Voor meer artikelen klik hier:


Geef een reactie


Reacties (11)

 • Tiel Groenestege 28 oktober 2020

  Geachte Lezer, ik heb vandaag Colchicine gekregen van de Cardioloog vanwege jicht aanval, mijn vraag is kan ik dit medicijn gebruiken bij een lage Nierfunctie van 27? Volgens de Apotheek is het slecht voor de Nieren.
  Vr groet

 • Herman Eilander 11 november 2020

  Ik heb mee gedaan aan Lodoco2 en heb een echt tablet Colchicine 0,5 Mg gehad. Vervolgens heeft mijn cardioloog gevraagd of ik het wilde blijven gebruiken en heeft het voorgeschreven. Maar ik schrik van uw verhaal, dus mijn vraag is of het verstandig is om dit te blijven slikken. Graag een reactie, vrgr Herman

 • Jacobus Hendrik Barhorst 26 november 2020

  Heb vaak last als ik flink wil wandelen (achteraf)psuedojicht.verek dan van de pijn in voeten . Preventief innemen ?? Of pretnison preventief ?
  Appel azijn ,veel drinken ??
  Graag bericht

 • Raymond Hato 23 januari 2021

  Beste heer van der Linde,

  Met veel interesse heb ik uw artikel over het gebruik van Colchicine als behandelplan tegen hart- en vaatziekten gelezen.

  Half september kreeg ik te maken met een fikse miocarditis, moest 4 dagen in het ziekenhuis blijven en kreeg voorgeschreven om 3 maanden 1 mg Colchicine per dag te slikken. Na zo’n 2 maanden ben ik er zelf mee gestopt! Ik heb mij nog nooit zo slecht gevoeld.

  Mocht u nog vragen hebben, verneem ik dat graag.

 • André 15 april 2021

  ik denk dat de mening van één huisarts tegenover een team van cardiologen uit twee landen gedurende 3 jaar weinig gewicht heeft. Ikzelf heb colchicine nu 1,5 jaar gebruikt zonder bijverschijnselen. Het is natuurlijk zaak op bijverschijnselen alert te zijn. Het is ook niet goed om het middel te slikken als er sprake is van omstandigheden waarvoor in de bijsluiter wordt gewaarschuwd. Maar de voordelen voor mensen met aanleg voor coronaire microvasculaire vaatdysfunctie wegen zeker op tegen de geringe gevolgen van de bijwerking.

  • Melvin 10 januari 2022

   Ik slik dit medicijn elke dag al 8 jaar lang . Vanwege een auto immuunziekte . Schrik hier best wel van

 • Fatima Van Es 31 januari 2022

  Mijn docher v 27 jaar heeft door de vaccinatie een ontsteking aan het hartzakje gekregen nu moet zij 3 mnd 2x per dag colchicine 0,5 mg slikken kan dit kwaad ? Zij voelt zich er niet zo lekker bij.

 • Johannes van Duin 1 mei 2022

  Goedendag .Ik verblijf op dit moment met mijn camper in Spanje
  Mijn auortais te dik en ik heb nu een ontzettend erge jicht aanval.Kan ik colchinine en allopurinol slikken?

 • Van uffelen 4 mei 2022

  Ik slik eliquis furosemide lisinopril metoprolol 100 mg en 50 mg. Heb een jichtaanval gehad nu colchicine 2 per dag en ook nog allopurinol heb iedere keer de diree en ben al 4 kilo afgevallen. En slik ook nog pil voor bloedarmoede. Mijn vraag is wat kan ik er aan doen voel mij vreselijk slap

 • Richard 28 oktober 2022

  Deze conclusie van de genoemde huisarts is onjuist! Zie artikel over colchicine van cardioloog Tjerk Opstal.