default-header
HomeNieuwsColchicine en kans op nieuwe hart- of vaatziekte

Colchicine en kans op nieuwe hart- of vaatziekte

BehandelingGeen onderdeel van een categorie

maandag 14 september 2020, door Hartpatiënten Nederland

Een ontstekingsremmend medicijn dat al eeuwen wordt gebruikt voor jicht blijkt, althans volgens een publicatie op de website van Noordwest Ziekenhuisgroep, hart- en vaatziekten te voorkomen bij patiënten die ooit een hartinfarct hebben gehad of last hebben van vernauwde kransslagaders. Een lage dosis van het medicijn Colchicine zou de kans hierop met 30% verminderen. Deze veelbelovende ontdekking presenteerden de onderzoekers onlangs op het (virtuele) Congres van de European Society of Cardiology (ESC) in Amsterdam en in The New England Journal of Medicine.

Op initiatief van bijzonder hoogleraar Jan Hein Cornel (cardioloog bij Noordwest Ziekenhuisgroep) onderzochten cardiologen uit Nederland en Australië het effect van Colchicine bij 5.500 patiënten die eerder een hartinfarct hadden doorgemaakt of last hadden van vernauwde kransslagaders. De patiënten deden gemiddeld 3 jaar mee aan het onderzoek. De helft van de patiënten kreeg elke dag 0,5 mg Colchicine, de rest een nepmedicijn (placebo). Er traden minder (dodelijke) hartinfarcten op in de met Colchicine behandelde groep. Deze mensen hadden ook veel minder vaak een dotteroperatie nodig. De mensen die Colchicine ontvingen hadden niet meer bijwerkingen dan de mensen die placebo kregen.

Volgens de website betekenen deze onderzoeksresultaten veel voor het voorkomen van complicaties bij een grote groep mensen die al iets aan hun hart hebben. Nederland telt ongeveer anderhalf miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte. Velen van hen hebben ooit een hartinfarct doorgemaakt. Elk jaar komen ongeveer 34.000 mensen in ons land in het ziekenhuis terecht met een hartinfarct.
Voor meer artikelen klik hier: