default-header
HomeNieuwsCholesterolremmer heeft niet altijd zin

Cholesterolremmer heeft niet altijd zin

AandoeningBehandeling

vrijdag 1 april 2022, door Hartpatiënten Nederland

Geneesmiddel Cholesterolverlagende medicijnen zijn niet voor iedereen effectief. Soms verlagen ze het risico op hartziekte maar weinig.

Cholesterolverlagende medicijnen, statines, verlagen het risico van een individuele patiënt op hart- en vaatziekte soms maar weinig. Dat constateert een groep Europese en Amerikaanse wetenschappers nadat ze de gegevens van 21 eerdere studies naar het effect van de medicijnen op hart- en vaatziekten samen opnieuw hebben geanalyseerd. Ze gebruikten daarvoor een andere manier dan vergelijkbare studies. Hun meta-analyse verscheen vorige week in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Verhit debat

Over cholesterolverlagers woedt al jaren een verhit debat: voorstanders zouden de middelen liefst breed voorschrijven om zoveel mogelijk hart- en vaatziekte te voorkomen, tegenstanders wijzen erop dat er dan veel mensen de middelen waarschijnlijk voor niets gebruiken.

Lees hier verder: www.nrc.nl


Geef een reactie


Reacties (2)

  • Leon Vrins 1 april 2022

    Het houdt maar niet op. Enkele jaren geleden schreef huisarts Hans van der Linde een verhelderend stuk onder de titel ‘” Een halve eeuw cholesterolverdwazing”. Ook werd in deze kolommen melding gemaakt van een artikel in het British Medical Journal betreffende een groot onderzoek, aanvankelijk onder 70.000 zestig-plussers, later nog een uitgebreid tot meer dan een miljoen, waaruit bleek dat mensen met een laag ldl er qua gezondheid slechter aan toe waren dan mensen met een hoger ldl. Ook onderzoeken van eerdere datum waarin het effect van lipitor vergeleken werd met simvastatine gaven aan dat onder de lipitorgebruikers het sterftecijfer niet lager was dan onder de simvastatinegevbruikers. Zie trouwens ook een verhelderend filmpje waarin Pierre Capel uitlegt hoe het zit met ldl.

  • Jan Zwinkels 1 april 2022

    Kan het gebruik van statines ook schadelijk zijn?
    Toen mijn cardioloog me vertelde mijn dossier te sluiten en zei dat ik “patiënt af” was vroeg ik hem of ik dan ook de atorvastatine niet meer hoefde te slikken, raadde hij me aan daarmee gewoon door te gaan. ” De meeste medicijnmannen en -vrouwen beginnen ze te gebruiken wanneer ze rond de 65 jaar zijn.
    Puur preventief, kan zonder risico? Is dat juist?