default-header
HomeNieuwsCatharina-ziekenhuis implanteert als eerste in Nederland nieuwe defibrillator

Catharina-ziekenhuis implanteert als eerste in Nederland nieuwe defibrillator

dinsdag 11 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

Cardiologen van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven hebben vrijdag als eersten in Nederland patiënten met een hartritmestoornis behandeld met de nieuwste implanteerbare defibrillator (ICD).

Deze nieuwe generatie ICD’s kan beter onderscheid maken tussen levensbedreigende en niet-levensbedreigende hartritmestoornissen en de therapie daar automatisch op afstemmen. Daarmee wordt de kans op een vals alarm of een onnodige schok sterk verminderd en biedt dit type ICD meer zelfvertrouwen en een betere zorg aan patiënten.

ICD’s redden levens

Naar schatting 850.000 patiënten wereldwijd hebben een ICD om hen te beschermen tegen gevaarlijke hartritmestoornissen. De afgelopen vijf jaar zijn er meer dan 70.000 levens gered door implanteerbare defibrillatoren. Klinisch bewijsmateriaal van wereldwijde studies toont ook aan dat ICD’s levens redden. Cardioloog Pepijn van der Voort: “Veel patiënten die een kans lopen op een plotse hartdood krijgen ter bescherming een ICD. Het is voor deze ICD’s soms moeilijk onderscheid te maken tussen levensbedreigende ritmestoornissen en andere, relatief onschuldige ritmestoornissen. De nieuwe ICD heeft een aantal geavanceerde technieken om hier beter onderscheid in te kunnen maken. Daardoor hoeven patiënten zich minder zorgen te maken over valse alarmen en onterechte schokken.”

Voorloper in Europa

De Protecta-ICD’s van Medtronic zijn de meest geavanceerde apparaten die op dit moment beschikbaar zijn. Deze implanteerbare apparaatjes zijn ontworpen om levensreddende schokken of pijnloze stimulatie af te geven om een levensbedreigende snelle hartslag te stoppen. Het Catharina-ziekenhuis is één van de eerste centra in Europa dat betrokken is bij de PainFree SST post-market klinische studie, opgezet om gegevens te verzamelen voor een optimaal gebruik van deze nieuwe apparaten.

Bron: Catharina-ziekenhuis


Geef een reactie