default-header
HomeNieuwsCatharina zet in op betere overleving hartpatiënten

Catharina zet in op betere overleving hartpatiënten

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 28 augustus 2019, door Hartpatiënten Nederland

Door het resultaat van een behandeling centraal te stellen, verbetert de kwaliteit van zorg voor een patiënt. Met een chique woord heet dit Value Based Health Care (VBHC) ofwel waardegedreven zorg. Dit leidt tot minder complicaties en heroperaties en een betere kwaliteit van leven. Dit blijkt uit onderzoek van Dennis van Veghel, zorgmanager in het Catharina Ziekenhuis en bestuurder van de Nederlandse Hart Registratie. Op 29 augustus promoveert hij op zijn onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Het onderzoek van Van Veghel is gebaseerd op het Value Based Health Care (VBHC) principe. “De kracht van VBHC is dat alle betrokken partijen zich richten op de kern van de zorg; wat is de gezondheidswinst voor de patiënt en tegen welke kosten? Deze verhouding wordt patiëntwaarde genoemd.

Zet het resultaat centraal

Het Catharina Ziekenhuis heeft de laatste jaren nauwlettend de resultaten van behandelingen gemeten en geëvalueerd. “Waar mogelijk is de werkwijze binnen het ziekenhuis of in de samenwerking met andere zorgverleners aangepast om nog betere resultaten te boeken. Dit is inmiddels een continu proces geworden en de resultaten zijn indrukwekkend”, legt Van Veghel uit. “Zo daalde de sterfte binnen 120 dagen na een bypass-operatie van 2,3 naar 1 procent. Bij de hartklepvervanging via een katheter daalde de sterfte binnen 30 dagen van 8,6 naar 2,9 procent. Jaarlijks krijgen bijna 1000 hartpatiënten een bypass-operatie in het Catharina Ziekenhuis. Ook het aantal complicaties na een ablatie, een behandeling bij hartritmestoornissen, daalde sterk van 1,8 naar 0,4 procent. Het verbeterprogramma werkt, dat laten deze cijfers wel zien.” Ook zorgt het programma voor kostenbeheersing in de zorg. Van Veghel: “Logisch, complicaties na een operatie of een heroperatie zijn kostbaar.”

Landelijk kwaliteitsprogramma

Het Catharina Ziekenhuis startte in 2012 het project Meetbaar Beter. Van Veghel: “Samen met het St. Antonius Ziekenhuis was het hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis destijds het eerste in Nederland dat haar behandelresultaten openbaar publiceerde. Het programma groeide uit tot een nationaal project waaraan inmiddels 14 van de 16 Nederlandse hartcentra deelnemen en 9 van de 14 dottercentra, en is ingebed in de Nederlandse Hart Registratie. Ieder ziekenhuis verzamelt op eenzelfde manier gegevens, zodat ze met elkaar vergeleken kunnen worden. Best practices worden overgenomen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van zorg continu en dat is precies wat een patiënt belangrijk vindt.”

 

Voor meer artikelen klik hier