Het glas is halfvol

De 57-jarige Yvonne is een trotse moeder van twee kinderen. Samen met haar echtgenoot met wie zij al dertig jaar is getrouwd, draagt zij de zorg over hen, maar ook over hun hond en kat. In een klein dorp onder de rook van Rotterdam vertoeven zij en op het eerste gezicht is er niets aan de hand. Maar Yvonne, een grote dierenliefhebster, is hartpatiënt vanaf haar geboorte en dit gegeven is gedurende haar leven toch van grote impact; iets wat zij goed verbergt achter haar vriendelijke lach. Desondanks is opgeven geen optie, want het glas is nog altijd halfvol bij Yvonne: “Leef je leven en geniet!”

 

 

Yvonne wordt geboren met een ventrikelseptumdefect (VSD), ook wel ‘gaatje in het hart’ genoemd, een hartafwijking welke tegenwoordig goed te verhelpen is. Destijds stond de hartchirurgie nog in de kinderschoenen zoals de geboren Rotterdamse het zelf zegt en in tegenstelling tot nu was daarmee een operatie uit den boze: “Ik moest vele keren per jaar op controle. En een operatie wilde de cardiologen zo lang mogelijk uitstellen, want het doel was om mij pas te opereren rondom mijn achttiende.” Maar wanneer langer wachten geen optie meer is, volgt op haar achtste de operatie al.

Onzekere tijd

Mede de onzekerheid waarin zij haar eerste levensjaren doorbracht en de beperkingen welke haar hartafwijking met zich meebrengt, maar ook de latere diagnose – een hartklepaandoening welke resulteerde in een lekkende hartklep en een vergrote aorta – zorgen voor een continue impact op Yvonnes leven.

Wanneer Yvonne gedurende haar kindertijd steeds bewuster wordt van haar hart-afwijking, beginnen ook de eerste ‘perikelen’: “Ik besefte dat ik anders was en dat uitte zich in niet volledig mee kunnen doen met alle activiteiten zoals gym, maar ook de zwemlessen. Eenmaal uit school, moest ik eerst rusten op de bank. Vroeg naar bed was eveneens vanzelfsprekend.”

Maar ook: “Als je ook continu hoort dat je er pips uitziet, dan hakt dat erin bij een meisje van acht. Het litteken wat ik heb overgehouden aan mijn openhartoperatie, zorgde voor schaamte en hield aan tot ver voorbij de puberteit. Ik deed er alles aan om het te verbloemen, bijvoorbeeld door mijn

kleding aan te passen, niet naar het strand te gaan en mij stiekem om te kleden in een hoekje tijdens het sporten. Uiteindelijk resulteerde mijn gedrag in pestgedrag van leeftijdsgenoten, hetgeen mij ook heeft gevormd.”

Opnieuw (her)beleven

Diezelfde gevoelens van onzekerheid komen terug wanneer Yvonne hoort dat ze een nieuwe hartaandoening heeft: “In 1990 ben ik benaderd om mee te werken aan een onderzoek waarbij gedurende tien jaar de ontwikkeling van jonge hartpatiënten naar volwassenheid wordt gevolgd. Het doel? Jonge hartpatiënten van nu vooruithelpen. Het onderzoek herhaalt zich om de tien jaar en in 2011 deed ik alweer voor de derde keer mee toen bleek dat ik een nieuwe hartaandoening had – een gevolg van mijn aangeboren hartafwijking. Vanaf dat moment was ik dus ‘weer’ hartpatiënt en zakte de grond onder mijn voeten weg. Ik heb het er een tijdlang moeilijk mee gehad, want hoe nu verder en moet ik weer geopereerd worden?”

En dat – het leven met beperkingen – is hetgeen waar Yvonne het meest tegenaan liep in haar kinder- en tienerjaren en nu weer: “Als kind had ik moeite met het onbegrip vanuit volwassenen, vriendjes en school en nu moest ik er opnieuw doorheen; want waarom kan ik dit wel en dat niet? De ene dag loop ik twintig kilometer, maar de volgende dag is een rondje rondom het park al te veel. Daarbovenop moet ik altijd rekening houden met mijn moeheid, die constant aanwezig is. Een rustdag inplannen na bijvoorbeeld visite of een avondje uit, is voor mij vanzelfsprekend.”

Maar gelukkig zijn er tegenwoordig veel mensen om Yvonne heen die het wél begrijpen: “Desondanks voelt het soms alsof ik mijzelf opnieuw moet verdedigen in bepaalde situaties. Vanwege mijn schuldgevoel voel ik hetzelfde tegenover mijn ouders, partners en kinderen, ook al hoeft dat niet, want zij begrijpen mij door en door.”

Vooral genieten

Yvonne is als kind gevormd tot wie zij nu is en na haar tweede diagnose is het alleen maar versterkt: “Carpe Diem is mijn lijfspreuk en nu nog sterker. Het accepteren dat iets wat gerepareerd is weer stuk is gegaan is moeilijk, maar ik kijk vooruit. Blijven bewegen en gezond eten is belangrijk, maar ik sla een goed glas wijn zeker niet af. Want ik wil vooral genieten! Hopelijk komt er meer begrip voor hartpatiënten, want het mag van mij duidelijker worden wat voor een impact een hartafwijking of -aandoening heeft op het alledaagse leven. Althans, bij mij.”

Dieren zijn mijn grote passie. Deze foto is van afgelopen Oktober. samen met Moqui hebben we 12.5 kilometer gewandeld voor een sponsorloop.

 

Voor meer artikelen klik hier

Een transparantere hartwereld

Jan van Overveld

 

Herinnert u zich mijn vorige column nog, waarin ik zei beretrots te zijn vanwege alle veranderingen die ons team dit jaar verwezenlijkte? Het blijkt dat velen die mening delen. Onze medewerkers ontvingen veel hartverwarmende reacties: bedankt daarvoor!

En nu, aan de vooravond van een nieuw jaar, heeft u alweer een schitterend nieuw magazine van uw rechtdoorzee-belangenorganisatie in handen. Behalve een nieuw magazine, delen wij in deze uitgave ook onze nieuwe dienstenpakketten. Zo kunt u binnenkort onder andere deelnemen aan leerzame webinars met veel aandacht voor voeding, medicijnen, leefstijl, koken etc.

Maar er is nog veel meer: twijfelt u aan uw behandeling of heeft u het gevoel ‘met een kluitje het riet in gestuurd’ te worden? Leg uw ervaringen en vragen dan voor aan onze medewerkers in onze gloednieuwe digitale spreekkamer, waarbij u desgewenst kunt beeldbellen. Het blijkt dat velen dit op prijs stellen en op die manier hun verhaal gemakkelijker kunnen doen. Probeer het uit. Via onze virtuele assistent Yara maakt u heel gemakkelijk een afspraak met een van onze medewerkers.

In deze uitgave treft u eveneens een door Daan de Wit geschreven gastcolumn aan. Daan is onderzoeksjournalist in hart en nieren. En dus altijd op zoek naar het nieuws achter het nieuws: hoe zit het echt? Eén van zijn belangrijkste onderzoeksgebieden is voeding en gezondheid, een onderwerp waarmee iedereen dagelijks te maken heeft.

Daan schreef enkele jaren geleden het boek Weet wat je eet. Dit boek bracht een ommekeer in mijn leven teweeg. Het zorgde ervoor dat mijn partner en ik steeds kritischer boodschappen deden en het leidde ertoe dat ik een groeiende groep medici op het spoor kwam, die hun inzichten op het gebied van leefstijl gerelateerde ziekten drastisch veranderden. Op een gegeven moment paste ik mijn leefstijl aan en wist daardoor mijn medicatie terug te brengen tot nul. Het is een opzienbarend, persoonlijk verhaal dat ik in de eerstvolgende uitgave van ons magazine met u deel.

Na Weet wat je eet verdiepte de onderzoeksjournalist zich nog meer in de wereld van voeding en gezondheid. Mede doordat cholesterol hierin een grote rol speelt, is het een van de meest

relevante en interessante onderzoeksgebieden. Een miljard mensen lijdt aan een te hoog cholesterol en komt in aanmerking voor cholesterolverlagende medicijnen; één van de meest-verkochte medicijnen.

Hij verdiepte zich in vragen als ‘Welke functie heeft cholesterol in ons lichaam?’ en ‘Wat is het probleem precies en welke rol spelen overheden, artsen en industrie bij het voorkomen en oplossen ervan?’. Hij stuitte op opzienbarende feiten en interviewde lezers van ons magazine. Talloze patiënten stuurden e-mails over hun ervaringen met cholesterolverlagende medicijnen, de zogenaamde statines. Iedereen met een ander verhaal, maar met een gezamenlijke overeenkomst: ontzettend veel leed, dat geaccepteerd wordt ten gevolge van angst. Forse bijwerkingen van de medicijnen die geaccepteerd worden, omdat ze bang zijn dat het anders fout gaat. Talloze reacties beschrijven spierpijnen zoals heftige kramp in de kuiten en pijn in de benen. Maar ook gewrichtsklachten, hartkloppingen en een snelle pols, net zoals verminderde seksuele prestaties en nog veel, veel meer.

Daans bevindingen resulteerden in het boek De cholesterol mythe. Het weerspiegelt een radicaal nieuwe visie op het ontstaan, voorkomen en omkeren van hart- en vaatziekten. Het is een belangrijk werk dat niet alleen een aanrader is voor patiënten, maar zeker ook voor artsen. Het is een leerzaam boek dat een ander beeld geeft op cholesterol.

Drooglegging

 

Als ik deze column schrijf, zitten we midden in de tweede coronagolf en heeft het kabinet bedacht dat er na acht uur ’s avonds geen alcohol verkocht mag worden. En die drooglegging gaat een stuk verder dan het sluiten van de horeca: zelfs als de boodschappen na achten worden thuisbezorgd, wordt het flesje wijn uit je bestelling verwijderd.

Persoonlijk vind ik dat allemaal een tikkeltje ver gaan, maar het kan natuurlijk geen kwaad om onze alcoholconsumptie even in een ander licht te bekijken. Zeker in deze feestdagenmaand, waarin de drank meestal rijkelijk vloeit. En waarna vele mensen beginnen met een maandje alcoholvasten, genaamd dry January.

Zelf overweeg ik, in het kader van de goede voornemens, ook om in januari te stoppen. Niet voor een maandje, maar voorgoed. Want hoewel we natuurlijk allemaal maar wat graag onthouden dat ‘een glaasje rood goed is voor het hart’, zijn deze onderzoeken allang achterhaald. De wetenschappers zijn het er inmiddels al jaren over eens dat alcohol helemaal nergens goed voor is. Al helemaal niet voor je gezondheid.

Waarom vind ik het dan zo moeilijk om ermee te stoppen? Jacqueline van Lieshout deed het wel en helpt nu met haar programma Ontwijnen.nl anderen om alcoholvrij te leven. En hoewel ze daar verder geen vlieg kwaad mee doet, krijgt ze regelmatig haatmails. “Alcohol is een heel gevoelig onderwerp”, vertrouwde ze me toe in een interview. “Alsof ik mensen hun favoriete teddybeer afpak.”

Best confronterend, vond ik, want zelf koppel ik alcohol óók automatisch aan gezelligheid. Van het familiekerstdiner tot de bedrijfsborrel en de Goede Gesprekken des Levens met vriendinnen: op één of andere manier past een glas wijn beter in mijn gezelligheidsplaatje dan een kop thee.

Het gesprek met Jacqueline deed me beseffen dat dit allemaal eigenlijk niets meer is dan een spelletje van je brein. En dat soort spelletjes vind ik altijd leuk om te kraken. Dus het lijkt me wel een mooie uitdading voor 2021 om te onderzoeken of ik de gezelligheidskoppeling in mijn hoofd kan veranderen. Wie doet er mee?

Spinaziesalade van Blauwe Bessen en Geitenkaas

Spinaziesalade van Blauwe Bessen en Geitenkaas

(voor 2 schaaltjes)

Bereiding

  • Maak een dressing van 1/2 van de blauwe bessen, mosterd, zuur, zout en zoet
  • Pureer fijn en meng met 50 ml olijfolie
  • Snijd de geitenkaas in plakjes
  • Voeg de spinazie, serrano, geitenkaas, bessen, frambozen en pecannoten toe aan een saladekom
  • Overgiet ruim met dressing
  • Voeg peper & zout toe naar smaak

 

Ingrediënten

  • 50-70 gram spinazie
  • 75 gram blauwe bessen
  • Handje frambozen
  • 5-6 plakken serranoham
  • (optioneel)
  • 100 gram geitenkaas
  • 30 gram pecannoten
  • 50 ml olijfolie
  • 1 el mosterd
  • 1 el azijn (of een ander zuur)
  • 1 tl zout (bijvoorbeeld losalt, zeer geschikt voor hartpatiënten!)
  • 1 tl zoet (naar wens of smaak)
  • peper & zout

 

Photo by: © Floris Heuer – www.florisheuer.com

Lekker koken met een hartaandoening

In het vorige HPNLmagazine legde internist Yvo Sijpkens haarfijn uit hoe op basis van nieuwe inzichten blijkt dat niet zout, maar suiker de grootste boosdoener blijkt in de ontwikkeling en het in stand houden van hartproblematiek.

Photo by: © Floris Heuer – www.florisheuer.com

 

Hij legde het prachtig uit, maar veel mensen zullen zich nou afvragen; hoe pak ik dit aan. Want theorie is enorm belangrijk als het gaat om begrijpen waarom iets belangrijk is, maar vervolgens moet je ook weten hoe je iets kan toepassen in de praktijk.

Echte voeding als basis van je eetpatroon

In een eerder artikel noemde ik het al, bij het gebruiken van bewerkte producten en pakjes en zakjes, heb je zelf geen controle over hoeveel zout en suiker er aan iets is toegevoegd. Hierbij is een eenvoudige richtlijn om te kijken naar ingrediënten; hoe langer de lijst, hoe minder ‘echt’ de voeding is. Ik hanteer een maximum van circa 5 ingrediënten voor een product. Een voorbeeld wat ik hierbij gebruik is mosterd: een goede mosterd heeft 4 ingrediënten, maar is wel een natuurlijk product, hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld kwalitatief brood.

En de meest eenvoudige manier, is simpelweg geen ingrediëntenlijst. Als je een broccoli of een avocado in de hand neemt is het nog makkelijker, dit is wat het is, een natuurlijk product. Zo zou een stuk vlees bijvoorbeeld, ook vooral niet meer dan 3-4 ingrediënten moeten bevatten.

Toch zie je in de supermarkt vaak al een hele lijst staan van emulgatoren, smaakmakers,

conserveermiddelen enzovoorts. Deze toevoegingen zijn vooral voor de producent handig, want het maakt een product langer te consumeren, of geeft het een betere smaak, maar voor jou als klant heeft het geen meerwaarde. In het proces van koken is het vaak veel lekkerder om je smaak zelf toe te voegen, dan het vooraf door de producent te laten bepalen.

Zout en suiker als belangrijke smaakmakers

Je hebt het vast wel eens geproefd: je hebt een gerecht gemaakt, waar heel veel lekkere smaken in zitten, maar je proeft ze niet terug. Dit komt omdat in de keuken zout en zoet dé aangewezen producten zijn om een gerecht op smaak te brengen. Iets wat je dus mist als je suiker- of zoutarm eet.

In koken is een belangrijk onderdeel: smaakbalans. Hoe zorg je ervoor dat je eten lekker smaakt en dat je ook alles terug proeft wat je in het gerecht hebt gedaan? Hierin heb je 4 hoofdsmaken: zoet (dus niet persé suiker), zout, bitter en zuur. Hieronder tips voor een heerlijke smaakbalans, om te gaan spelen met smaken. Zo kun je bijvoorbeeld al minder zout toevoegen aan een gerecht, door er meer zoet of zuur aan toe te voegen.

Zoet

Veruit de meest geliefde smaak, zeker als je kijkt naar ons westerse eetpatroon. In de keuken maak je gerechten zoet met onder andere fruit en diverse gezonde zoetstoffen, zoals groene stevia en een groep zoetstoffen die polyolen heet (voorbeelden zijn erythirol en berkensuiker). Zoet versterkt de smaak van zout. Zoet verzwakt zuur, bitter en pittig.

Zout

Vanwege de reputatie dat zout slecht is voor het hart heeft zout nogal een slechte naam gekregen. Niet geheel terecht, want zout en vooral de mineralen in zout zijn belangrijk voor je voedingswaarde, dit geldt meer voor het onbewerkte en mineraalrijke zout dan voor gewoon tafelzout uiteraard. Bronnen van gezond zout zijn onder andere himalayazout, (keltisch) zeezout, losalt, sojasaus, kaas en producten uit de zee. Zout versterkt zoetgehalte in gerechten en kan bitterheid verzwakken.

Zuur

In het op smaak brengen van gerechten kan het zure element niet ontbreken, wat minder geliefd dan zoet, maar even belangrijk. Zure smaken komen terug door citrusfruit en azijnsoorten, maar bijvoorbeeld ook ingemaakte groenten, yoghurt en zure room of crème fraîche. Zuur versterkt de smaak van zout. Zuur verzacht zoet, pittig en bitter.

Bitter

Bitter is waarschijnlijk de minst populaire smaak van alle smaken, terwijl dit juist in een goede smaakbalans erg lekker kan zijn. Twee van de meest populaire producten, koffie en cacao vallen onder deze groep. Veel groenten en fruit vallen onder bittere producten, de meest bekende hiervan zijn grapefruit, witlof en boerenkool. Bitter verzwakt zoet en zuur en kun je dus toevoegen om zuur of zoet in evenwicht te brengen.

Online Webinar speciaal voor leden van Hartpatiënten Nederland

In samenwerking met Hartpatiënten Nederland geef ik 2 kookworkshop webinars waarin ik alles uitleg over gezond koken en eten, en we een aantal lekkere gezonde recepten koken, die helemaal passen binnen aangepaste voeding voor hartpatiënten. Meer informatie volgt.

Aanvullend verzekerd bij CZ? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van GreenTwist om in 2021 een prachtig aanbod te ontvangen!     

 

www.greentwist.nl

Voor meer artikelen klik hier

Corona Lockdown en Zelfkennis

Graag zou ik eens met jullie willen kijken wat we kunnen leren over onszelf, tijdens de Corona lockdown.

Zelfkennis is misschien wel de belangrijkste kennis die we kunnen vergaren.  Bij het orakel van Delphi staat de tekst “Ken Uzelf”. We doen als mensen heel veel op de automatische piloot. Er wordt ook wel gezegd dat de mens een gewoontedier is.

Nou zijn die gewoontes niet altijd even goed voor ons. Denk maar eens aan het sigaretje na het eten of het koekje bij de koffie. Hiermee wil ik niet zeggen dat je niet mag genieten van bepaalde momentjes, integendeel, genieten van het leven kan zelfs je levensdoel zijn. Het vervelende van gewoontes is juist dat het automatismen zijn waar je juist niet ten volle van geniet, omdat je er niet met je volle bewustzijn bij bent. Denk maar eens aan die zak chips die achteloos wordt leeg gegeten bij de televisie. Het kan dus heel nuttig zijn om je gewoontes eens onder de loep te nemen.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.

Hartpatiënt zorgt voor revolutie

Cardioloog en hoogleraar Angela Maas is expert hart- en vaatziekten bij vrouwen. Alleen is de cardiologenwereld een mannenwereld. De oude garde specialisten neemt de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het vrouwenhart nog steeds niet mee in hun universitaire colleges, laat staan in de ziekenhuispraktijk. Ze vinden het vooral vrouwengezeur. Angela is er klaar mee: “Ik ben niet aardig meer.”

 

Cardioloog en hoogleraar Angela Maas

 

Vrouwen hebben het stikdruk tegenwoordig. Ze ervaren meer stress dan vroeger. Goed voor de gezondheid is dat niet, en de rikketik vindt het ook niet fijn. Da’s voor iedereen zo, maar bij vrouwen werkt het hart toch anders dan bij mannen. Hartklachten zien er niet hetzelfde uit. Hoogleraar Vrouwencardiologie Angela Maas (64) is dag in, dag uit bezig de verschillen uit te zoeken: “Ja, zo heb ik het ook druk, héél druk. Ik ben niet roomser dan de paus. Naast mijn onderzoekswerk doe ik nog een paar dagen per week de patiëntenzorg in het Radboud UMC. In coronatijd zie ik niet minder mensen dan anders, al gebeurt veel online.” Ze heeft haar reguliere patiënten, maar daarnaast komen vrouwen uit het hele land bij Angela een second opinion vragen. De wachtlijst daarvoor is inmiddels veertien maanden. “Voor alle duidelijkheid: het gaat daarbij niet om acute gevallen.”

De vrouwen die speciaal naar jou komen, zijn er dus met hun eigen cardioloog niet uitgekomen?

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.

Op naar de volgende 50!

Welkom in het laatste HPNLmagazine van dit jaar. 2020; wat een jaar om op terug te kijken. Ongetwijfeld een memorabel jaar voor iedereen. Dit jaar heeft denk ik meerdere wijze lessen met zich meegebracht. Maar de belangrijkste is denk ik toch dat gezondheid het aller-allerbelangrijkste is in het leven. Soms zelfs het enige dat telt… Het is maar weer gebleken dat we bevoorrecht zijn als onze gezondheid goed is en blijft. Corona heeft vele mensenlevens gekost, wellicht zelfs in uw eigen omgeving.

 

 

2020 zou voor ons een bijzonder jaar worden, maar dan op een heel andere manier. Wij vierden ons 50-jarig jubileum en we keken erg uit naar deze mooie mijlpaal. Er was geen groot feest of iets dergelijks gepland hoor. We zouden het gewoon ingetogen vieren, precies zoals bij ons past. Degenen die het allerbelangrijkst zijn voor ons, wilden we in het zonnetje zetten: onze trouwe donateurs. Als blijk van waardering stuurden wij daarom eerder dit jaar een gelukshartje toe; handgemaakt, in gelimiteerde oplage. Ook verstuurden we onze Jubileum Special, waarin we terugblikten op 50 jaar Hartpatiënten Nederland.

 

Helaas speelt corona ook ons behoorlijk parten. Mede daardoor gebruikten wij dit jaar vooral om ons klaar te stomen voor de komende jaren. Ook in de toekomst willen wij een belangrijke rol blijven

spelen in de hartzorg. Want dat is hard nodig! Met alle veranderingen die we al hebben doorgevoerd (zoals een spiksplinternieuw magazine, een nieuwe website, onze digitale assistent Yara, maar ook de mogelijkheid tot consulten middels beeldbellen) heb ik er vertrouwen in dat we er de komende jaren weer tegenaan kunnen. Op naar de volgende 50 jaar dus; onafhankelijk en objectief, precies zoals u van ons gewend bent!

 

Helpt u ons om dit mogelijk te blijven maken? Dit kan op de eerste plaats natuurlijk door uw bijdrage voor het nieuwe jaar te voldoen, of een eventuele extra bijdrage. Daarnaast nodig ik u van harte uit om onze Stichting onder de aandacht te brengen in uw omgeving. Misschien is er wel een familielid, vriend, kennis of buur die ook geïnteresseerd is in wat wij allemaal doen en kunnen betekenen? Kijk dan snel op pagina 74 voor een mooie actie! Als u iemand anders aanmeldt als donateur krijgt u, als blijk van waardering, een mooi boek cadeau van ons. U kunt kiezen uit diverse interessante titels,  die stuk voor stuk zeer de moeite waard zijn. Blader dus snel verder en lees meer over deze actie!

 

Ook al is dit jaar alles anders dan ‘normaal’, ik wens u hele fijne feestdagen toe namens alle medewerkers van Hartpatiënten Nederland. En nogmaals: onze grote dank voor uw steun!

Persoonlijke videoconsulten

Heeft u vragen waarop u graag antwoorden wilt, bijvoorbeeld op medisch terrein? Of over wachtlijsten, die te lang zijn? Dan kunt u bij ons terecht. En wel via een videoconsult met een van onze medewerkers!

U benadert onze digitale secretaresse Yara op www.hartpatienten.nl. U logt in en vervolgens stelt u vragen. Zo kunt u op zoek zijn naar informatie vragen, problemen voorleggen of u vraagt Yara of ze ‘een echte collega’ een afspraak met u inplant voor een persoonlijk gesprek. Om dit te kunnen heeft u een tablet, smartphone, laptop of PC met camera en microfoon nodig.

Daarna plant de betreffende medewerker een afspraak in. Op de afgesproken dag en tijd kunt u in onze virtuele spreekkamer veilig beeldbellen met een medewerker. Daarmee heeft u thuis ondersteuning vanuit onze ervaringsdeskundigen. U hoeft geen lange afstanden af te leggen voor een persoonlijke afspraak bij ons.

Op deze manier kunt u vanuit huis videobellen waardoor u zich misschien comfortabel voelt en de communicatie soepeler verloopt. Uw vragen en onze informatie komen beter over dan in een gewoon telefoongesprek. Bovendien kunnen we dit heel gemakkelijk inplannen. Uiteraard is alles volledig beveiligd, zelfs voor het uitwisselen van medische informatie.

U ontvangt per mail een uitnodiging en een duidelijke gebruiksaanwijzing. De rest gaat vanzelf en is vrij eenvoudig. Kort voor de afspraak klikt u in de mail op “virtuele spreekkamer”. Zodra wij het videogesprek starten, ontvangt u een melding en accepteert u het gesprek. Het kan wel eens uitlopen. Als u langer dan 15 minuten moet wachten, bel dan: 085 081 1000. Niet eerder alsjeblief, want een kleine vertraging is altijd mogelijk. Mocht het allemaal niet lukken, dan bellen wij u.

Eigen Hartverhalen publiceren?

We hebben allemaal onze verhalen. Verhalen die we koesteren of waar we mee worstelen. Wellicht willen we die graag met anderen delen. Hartpatiënten en ook een bijzonder verhaal? Over wat je hebt meegemaakt? Hoe je dingen die je overkwamen beleefde? In welke situatie maakte je dingen mee? Noem maar op. Behalve dat het opschrijven kan helpen om de rust in jezelf te vinden, kan het anderen ook helpen.

 

Wij bieden je graag de ruimte om je verhaal met ons en met lotgenoten te delen. Want ieder van ons kent de angst die je hebt doorgemaakt. De moeite die het kost om het te accepteren. De twijfels, de wanhoop en wat je deed om uit het dal te komen en wie was je steun en toeverlaat? Maar ook wat je ervaringen zijn met specialisten en huisartsen. Waren ze een baken in de woelige zee, of voelde je je juist minder goed geholpen of behandeld? Twijfel je aan de diagnose en behandeling?

 

Alle verhalen zijn welkom, zowel positief als negatief. Maak van je hart geen moordkuil! Mail je persoonlijke hartverhaal en misschien heb je wel tips voor anderen. Dan hebben anderen ook nog iets aan jouw verhaal en je merkt dat je zeker niet de enige bent….

 

Ga naar www.hartpatienten.nl/hartverhalen/hartverhaal-insturen/ of mail roermond@hartpatienten.nl en schrijf je eigen verhaal. Alvast bedankt.