default-header
HomeNieuwsCardiologe Angela Maas wil vergoeding pil voor vrouwenhart

Cardiologe Angela Maas wil vergoeding pil voor vrouwenhart

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 4 december 2019, door Hartpatiënten Nederland

Cardiologe Angela Maas wil dat ook in Nederland een pil vergoed wordt, die vrouwen met hartproblemen uit de brand kan helpen. Die pil wordt nou niet vergoed. In het tv-programma Pauw brak Maas afgelopen maandag een lans voor het toelaten en betalen van het medicijn, waar veel vrouwen baat bij hebben. Hartpatiënten Nederland steunt Maas en schreef daarom een brief aan het Zorginstituut met het verzoek de pil snel toe te laten.
Zorgverzekeraars en het Zorginstituut wezen volgens Maas het medicijn ranolazine af, omdat de heren die daar over gaan met een mannelijke bril naar de effectiviteit van het medicijn keken. In het Financieel Dagblad zegt ze: “Een serieus probleem is dat een pil die goed aanslaat bij 70% van de vrouwen met problemen in de haarvaatjes, hier niet verkrijgbaar is. De Nederlandse zorgverzekeraars geloven er niet in. Hun regels zijn nog te veel gebaseerd op ervaringen met mannelijke patiënten.”

Angina pectoris

Het medicijn kost zo’n 120 euro per maand. In andere Europese landen landen en in de USA wordt dit medicijn volgens Maas wel vergoed. Artsen schrijven het middel voor bij angina pectoris. Vele tienduizenden patiënten in Duitsland en Engeland maken gebruik van het medicijn. Maas deed bij Pauw een dringende oproep aan de Zorgverzekeraars en het Zorginstituut om het medicijn alsnog toe te laten.

Meest invloedrijke vrouw van Nederland

Maas werd afgelopen maandag door het tijdschrift Opzij uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van Nederland. ,,Ze is onze eerste cardiofeministe en strijdt al ruim dertig jaar om het vrouwenhart op de kaart te zetten”, aldus Opzij. Maas is de eerste vrouwelijke hoogleraar cardiologie en werkzaam bij het bij RadboudMC in Nijmegen. Zij specialiseerde zich in vrouwenharten en schreef hierover het zeer aanbevelenswaardige boek “Hart voor vrouwen

Steunverklaring

In dat kader valt ook het pleidooi van Maas voor het medicijn dat met name is toegespitst op het helpen van vrouwen met hartklachten. Ook Hartpatiënten Nederland vindt het onbegrijpelijk dat dit medicijn nog steeds niet voor vergoeding in aanmerking komt. Wij ondersteunen dan ook het dringend pleidooi van Angela Maas van harte.

Wachtlijst van één jaar!

Steeds meer vrouwen met hartklachten vragen om een second opinion bij cardiologe Angela Maas. Bij Pauw vertelde ze, dat voor deze aanvragen momenteel al een wachtlijst van één jaar geldt. Dat kan volgens Hartpatiënten Nederland wel eens liggen aan de manier waarop mannelijke artsen vaak omgaan met vrouwen. Een wachttijd van één jaar is vreselijk. Voor mensen met hartproblemen is dat een veel te lange tijd om op een goede diagnose en hulp te wachten, vindt Hartpatiënten Nederland. Wij vrezen dan ook dat vrouwen op deze wachtlijst overlijden terwijl ze vergeefs wachten op een goede diagnose en de juiste hulp. Het is dringend nodig dat artsen en specialisten meer rekening gaan houden met de verschillen tussen mannen en vrouwen, en klachten van vrouwen niet langer afdoen als gezeur.

Transplantaties

Tenslotte nog een opmerkelijke uitlating van Angela Maas bij Pauw. Ook bij harttransplantaties zijn er volgens Maas verschillen tussen harten van mannen en vrouwen. Het vrouwelijke hart is kleiner. Mannen die een nieuw hart nodig hebben, zijn minder goed af met de transplantatie van een vrouwenhart. Vrouwen kunnen wel een mannenhart krijgen.
Kijk hier voor meer informatie

Voor meer artikelen klik hier