Cardiologe Angela Maas wil vergoeding pil voor vrouwenhart

 
Cardiologe Angela Maas wil dat ook in Nederland een pil vergoed wordt, die vrouwen met hartproblemen uit de brand kan helpen. Die pil wordt nou niet vergoed. In het tv-programma Pauw brak Maas afgelopen maandag een lans voor het toelaten en betalen van het medicijn, waar veel vrouwen baat bij hebben. Hartpatiënten Nederland steunt Maas en schreef daarom een brief aan het Zorginstituut met het verzoek de pil snel toe te laten. 
 
Zorgverzekeraars en het Zorginstituut wezen volgens Maas het medicijn ranolazine af, omdat de heren die daar over gaan met een mannelijke bril naar de effectiviteit van het medicijn keken. In het Financieel Dagblad zegt ze: “Een serieus probleem is dat een pil die goed aanslaat bij 70% van de vrouwen met problemen in de haarvaatjes, hier niet verkrijgbaar is. De Nederlandse zorgverzekeraars geloven er niet in. Hun regels zijn nog te veel gebaseerd op ervaringen met mannelijke patiënten.”
 

Angina pectoris

Het medicijn kost zo’n 120 euro per maand. In andere Europese landen landen en in de USA wordt dit medicijn volgens Maas wel vergoed. Artsen schrijven het middel voor bij angina pectoris. Vele tienduizenden patiënten in Duitsland en Engeland maken gebruik van het medicijn. Maas deed bij Pauw een dringende oproep aan de Zorgverzekeraars en het Zorginstituut om het medicijn alsnog toe te laten.

 

Meest invloedrijke vrouw van Nederland

Maas werd afgelopen maandag door het tijdschrift Opzij uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van Nederland. ,,Ze is onze eerste cardiofeministe en strijdt al ruim dertig jaar om het vrouwenhart op de kaart te zetten”, aldus Opzij. Maas is de eerste vrouwelijke hoogleraar cardiologie en werkzaam bij het bij RadboudMC in Nijmegen. Zij specialiseerde zich in vrouwenharten en schreef hierover het zeer aanbevelenswaardige boek “Hart voor vrouwen” 

 

Steunverklaring

In dat kader valt ook het pleidooi van Maas voor het medicijn dat met name is toegespitst op het helpen van vrouwen met hartklachten. Ook Hartpatiënten Nederland vindt het onbegrijpelijk dat dit medicijn nog steeds niet voor vergoeding in aanmerking komt. Wij ondersteunen dan ook het dringend pleidooi van Angela Maas van harte. 

 

Wachtlijst van één jaar!

Steeds meer vrouwen met hartklachten vragen om een second opinion bij cardiologe Angela Maas. Bij Pauw vertelde ze, dat voor deze aanvragen momenteel al een wachtlijst van één jaar geldt. Dat kan volgens Hartpatiënten Nederland wel eens liggen aan de manier waarop mannelijke artsen vaak omgaan met vrouwen. Een wachttijd van één jaar is vreselijk. Voor mensen met hartproblemen is dat een veel te lange tijd om op een goede diagnose en hulp te wachten, vindt Hartpatiënten Nederland. Wij vrezen dan ook dat vrouwen op deze wachtlijst overlijden terwijl ze vergeefs wachten op een goede diagnose en de juiste hulp. Het is dringend nodig dat artsen en specialisten meer rekening gaan houden met de verschillen tussen mannen en vrouwen, en klachten van vrouwen niet langer afdoen als gezeur.
 

Transplantaties

Tenslotte nog een opmerkelijke uitlating van Angela Maas bij Pauw. Ook bij harttransplantaties zijn er volgens Maas verschillen tussen harten van mannen en vrouwen. Het vrouwelijke hart is kleiner. Mannen die een nieuw hart nodig hebben, zijn minder goed af met de transplantatie van een vrouwenhart. Vrouwen kunnen wel een mannenhart krijgen. 
 
Kijk hier voor meer informatie
 

Reacties (3)

 • afbeelding van leo van andel
  leo van andel ( )

  Prima allemaal
  Maar waarom alleen voor vrouwen, tellen mannen niet meer mee, of hebben die een hart van staal,en dan die wachtlijst, mijn vrouw heeft helemaal geen problemen, bellen en binnen 4 weken kan ze terecht,i, ligt waarschijnlijk dan aan het ziekenhuis, In Amstelveen geen enkel probleem,ook voor mezelf niet. trouwens ,bij geen enkele arts in onze woonplaats,mijn vrouw en ik hebben jammer genoeg meerdere aandoeningen.mvg leo

  dec 04, 2019
 • afbeelding van Aimée
  Aimée

  u heeft het waarschijnlijk niet helemaal begrepen. Tot nu toe telden alleen mannen, wetenschappelijke onderzoeken werden uitgevoerd bij mannen, behandelingen werden gemaakt voor mannen en ook medicijnen werden getest voor mannen. Dat vrouwen andere klachten hebben werd niet serieus genomen, dat medicijnen bij vrouwen meer en andere bijwerkingen geven ook niet. Het is nu hoog tijd dat de verschillen tussen mannen en vrouwen in diagnose en behandeling meegenomen worden.  Er sterven per dag meer vrouwen dan mannen aan een hartziekte. De wachtlijst voor een second opinion bij prof. Maas is zo lang omdat nog steeds veel te weinig artsen de verschillen tussen mannen en vrouwen serieus nemen.

  dec 04, 2019
 • afbeelding van N.W.F.A. Grimme
  N.W.F.A. Grimme ( )

  Het moet uitgebreider: ook zal er wel verschil zijn tussen de diverse mensenrassen. Het wordt tijd voor vergelijkende geneeskunde door mensenartsen!

  dec 05, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.