Cholesterol, minister, 1,8 mmol/liter, minister van Volksgezondheid

Brief aan minister met verzoek streefwaarde LDL-cholesterol af te wijzen

Hartpatiënten Nederland heeft een brief geschreven aan de minister van Volksgezondheid. Daarin vragen we de minister om de nieuwe streefwaarde van LDL-cholesterol (het zogenoemde ,,slechte’’ cholesterol) af te wijzen.
 
Die nieuwe streefwaarde van 1,8 mmol/liter is sinds kort dwingend aan artsen opgelegd. En dat terwijl er niet het begin van bewijs is, dat die streefwaarde goed voor ons is. Sterker nog. We weten niks over de bijwerkingen en effecten op de langere termijn van de nieuwe medicijnen, die in staat zijn om de nieuwe streefwaarde te bereiken.
 
De streefwaarde was eerst 3,0 en werd vervolgens 2,5. Nu dus 1,8. Volstrekt onnatuurlijk. Cholesterol is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam. We weten niet wat de effecten zijn van zo’n drastische en ingrijpende verlaging. 
 
Van onze brief aan de minister hebben we ook afschriften gestuurd aan de politieke partijen in de Tweede Kamer. De VVD laat weten dat het volgens hen geen zaak voor de politiek is. De SP heeft op grond van onze brief kamervragen gesteld. SP-kamerlid Henk van Gerven wil van de minister weten wat hij gaat doen met onze brief en onze zorgen. Andere partijen hebben op dit moment nog niet gereageerd.
 
Klik hier om de brief aan de minister te lezen. 
 
 
 

Reacties (8)

 • afbeelding van Jeannette verkaik
  Jeannette verkaik ( )

  Goede zaak ik verga nu al jaren vd pijn door statines ik zou dan nog sterkere met. Moeten slikken dat trek ik niet meer!
  Dat heeft geen toegevoegde waarde meer voor het leven ben nu 61 en al 8 jaar aan de stations
  Alleen crestor is redelijk goed maar die wordt niet meer vergoed door het zf.

  mei 22, 2019
 • afbeelding van Ria Verheul
  Ria Verheul ( )

  Crestor heet nu Rovustatine, dat is de werkzame stof en dat wordt wel vergoed.

  mei 22, 2019
 • afbeelding van Corrie Bijkerk
  Corrie Bijkerk ( )

  Na de eerste katheterisatie en het plaatsen van 2 stents kreeg ik ook het het goedkoopste en beruchtste middel simvastatine voorgeschreven.
  Bij mij was dit middel erger dan de kwaal, hierna kreeg ik pravastatine voorgeschreven.
  Gelukkig reageerde ik hier wel goed op.
  Heb meegedaan aan het onderzoek voor de injecteerbare cholesterol verlager, dit werkte heel goed echter is kreeg allergische reacties op het vulmiddel.
  Nu ik dit achteraf bezie, denk ik dat dit middel alleen bedoelt is om de fabrikanten nog rijker te maken en levert het niets op om de uitgaven van medicatie beheersbaar te maken.

  mei 22, 2019
 • afbeelding van Veroon van Duykeren
  Veroon van Duy... ( )

  Geweldig dat jullie deze brief hebben geschreven. Ik was al naar paar maanden met Crestor gestopt. Kon niet meer lopen
  Kreeg het voor geschreven na hartinfarct.
  Had geen verhoogde cholesterol maar hoorde bij het protocol en was preventief vertelde de cardioloog.Dus vertelde mijn bevindingen en stopte er acuut mee.hij vroeg nog wel of ik met een proef mee wilde doen.met die injecties was net nieuw.ik zei nee en bedankte voor de eer.
  Dit is nu bijna 5 jaar geleden.Naar mijn beleving is het gewoon weer verdien model van de farmaceutische list en bedrog.meer kan ik er niet van maken.
  Vind het in iedergeval geweldig dat jullie,
  hier werk van maken

  mei 22, 2019
 • afbeelding van M Meijers
  M Meijers ( )

  Statines daar heb ik een hele vervelende ervaring mee gehad, ontzettende spierpijn en mijn cholesterol was van naturen al niet hoog.Door een operatie moest ik van de arts statine gebruiken mijn lDL waarde was 2.5 door mijn spierpijn ben ik er mee gekapt volgens mijn arts zou ik 7 jaar korter leven als ik geen statine meer ga gebruiken, ik heb best wel respect voor een arts, maar om mij zo onder druk te zetten blijf ik meer dan vreemd vinden, wat is het belang van een arts om dat middel voor te schrijven?Pharmaceutische industrie misschien?

  mei 22, 2019
 • afbeelding van mg.p
  mg.p ( )

  er zijn artsen die geld belangrijker vinden dan hun patiënt denk ik groetjes.

  mei 22, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Die arts van u moet nodig zijn kennis eens bijspijkeren. Om te beginnen moet hij/zij eens aantonen op basis van welke correct uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken gesteld mag worden dat u zeven jaar korter zal leven als u geen statines slikt. Volslagen onzin wat deze figuur beweert.

  mei 23, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Sorry,
  Mijn onder anoniem geplaatste reactie was bedoeld voor M.Meier.
  Hippo

  mei 23, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.