default-header
HomeNieuwsBoze brief van een patiënt

Boze brief van een patiënt

vrijdag 29 januari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Huisartsen verwijzen met ingang van januari 2010 herhaalrecepten voor dure patentgeneesmiddelen, geïnitieerd in de tweede lijn, terug naar de voorschrijvend specialist.
De actie van de huisartsen is een reactie op de door minister Klink gewenste besparing door intensivering van het doelmatig voorschrijven.  Het gaat om besparingen in de farmacie door het vervangen van dure geneesmiddelen door goedkopere middelen met dezelfde werking. Huisartsen spelen hierbij een cruciale rol.

Volgens Klink kiezen artsen vaak ten onrechte voor dure geneesmiddelen, onder andere tegen cholesterol en maagzuur. Bij veel patiënten werken goedkope alternatieven even goed. Terwijl het prijsverschil enorm is. Dit verschil kan oplopen tot vele honderden euro’s per patiënt per jaar.

In dit geval gaat het om de volgende patent-geneesmiddelen: Crestor (rosuvastatine), Lipitor (atorvastatine), Nexium (esomeprazol), Pariet (rabeprazol). Met de actie wil de LHV het kabinet en minister Klink een eerste krachtig signaal geven dat zij bezuinigingen op de huisartsenzorg ontoelaatbaar vindt.

Lees verder op Medicalfacts.nl
 

 


Geef een reactie