Blokhuis wil af van sjoemelpeuk

Zondag met Lubach had het er anderhalve week geleden nog over: de sjoemelsigaret is inmiddels ook een doorn in het oog van staatssecretaris Paul Blokhuis. Gisteren en eergisteren kwamen op zijn initiatief internationale deskundigen bij elkaar. Op het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deelden ze de laatste inzichten over deze zogenoemde sjoemelsigaretten. 

Voor wie Lubach gemist heeft: dat zijn sigaretten die sjoemelpeuk worden genoemd vanwege de gaatjes in het filter. Worden deze sigaretten getest in een laboratorium, dan komt er lucht door de gaatjes, en die verdunt de rook. Maar in de praktijk knijpen rokers die gaatjes met hun vingers en mond dicht. Met als gevolg dat zij dus veel meer schadelijke stoffen naar binnen zuigen dan uit tests zou moeten blijken.

De bijeenkomst gisteren en eergisteren was bedoeld om het roken te ontmoedigen. Om te beginnen wil Blokhuis af van het in zijn ogen oneerlijke systeem om de schadelijkheid van sigaretten te meten. Volgens hem creëren we daarmee een schijnwerkelijkheid. Hij wil dat de manier van meten realistisch wordt. Daarnaast vindt hij evengoed dat mensen gewoon niet moeten roken. 

Uit de bijeenkomst vloeit uiteindelijk een rapport voort dat wordt besproken op een top over tabaksontmoediging in Den Haag. Deze zogenoemde COP9-top vindt in oktober volgend jaar plaats in de Hofjesstad. 
 
 

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.