default-header
HomeNieuwsBlijvend kunsthart voor tiener

Blijvend kunsthart voor tiener

maandag 4 oktober 2010, door Hartpatiënten Nederland

ROME – Een wereldprimeur voor Italiaanse hartspecialisten! Dokters van het Bambino Gesu Kinderziekenhuis in Rome hebben vorige week donderdag 30 september bij een vijftienjarige jongen een permanent kunsthart geïmplanteerd.

Zij meldden dit afgelopen zaterdag aan de wereldpers.

De jongen leed aan een uiterst progressieve ziekte van de hartspier waardoor hij niet op een donorhart kon wachten. De complexe ingreep duurde ruim tien uur.  

Het kunstmatige hart, ingebracht in de linker hartkamer van de tiener, zal in zijn borst blíjven zitten. De hartpomp zal dus niet, zoals tot nu toe gebruikelijk was, dienen ter overbrugging van de wachttijd voor een donorhart. Het kunsthart krijgt overigens zijn energie van een batterij.

De bijzondere ingreep door een zeer omvangrijk medisch team werd geleid door hartchirurg dr. Antonio Amodeo. Volgens Amodeo is het betreffende kunsthart (van Amerikaanse makelij) tot nu toe bij circa 400 volwassenen in de wereld geïmplanteerd. ,,Maar het is de eerste keer dat deze kunstpomp nu is gebruikt voor een tienerpatiënt. Mijn patiënt krijgt nu naar verwachting 20 tot 25 jaar extra tijd van leven”, zei Amodeo. ,,Het is aan de wetenschap om die tijd verder te verlengen. Dat moet mogelijk zijn. Wij werken daar met collega-wetenschappers in alle delen van de wereld erg hard aan ”


Geef een reactie