varkenshart

Binnen drie jaar varkenshart voor de mens?

Binnen enkele jaren klopt een varkenshart mogelijk in een mens. Dat zou zelfs binnen drie jaar al kunnen, als we chirurg en onderzoeker Terence English mogen geloven. Binnen die tijd kan een varkenshart worden aangepast voor menselijk gebruik, vertelde de koene chirurg aan The Telegraph. De vraag die we hierbij uitdrukkelijk stellen: willen we dit wel. In dit artikel gaan we daar iets dieper op in.
 
Terence English is niet zomaar de eerste de beste chirurg. Veertig jaar geleden voerde hij al de eerste harttransplantatie uit. De man weet dus waarover hij praat. Hij denkt dat de wachtlijst voor hartdonoren aanzienlijk kan krimpen door gebruik te maken van varkensharten.
 
In Engeland staan volgens The Telegraph ruim 250 patiënten op de wachtlijst voor een harttransplantatie. Terence English denkt dat met name dierenactivisten niet blij zullen zijn met de nieuwe ontwikkeling. Maar voor hem gaat het redden van een mensenleven voor het belang van het varken, laat hij weten.
 

Willen we dat wel?

De vraag is natuurlijk: wie wil zoiets? Zou u dat willen? Met een varkenshart rondlopen? Ook in politiek Nederland klinkt bepaald geen applaus met deze ontwikkeling. In 1998 sprak de Tweede Kamer zich nog uit tegen het gebruik van varkensharten voor mensen. 

Daarnaast blijkt uit bronnenonderzoek door onze redactie dat de varkens die voor de mens “geschikte” harten zouden produceren, genetisch gemanipuleerd zijn. De vraag is of dit ethisch wel kan. In Amerika, ja, daar mag zowat alles, zolang het maar geld oplevert. Maar wij koesteren in Europa toch wel wat andere ethische normen dan de Amerikanen. 
 
Hub Zwart, hoogleraar filosofie van de natuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit, liet eerder al voor de NOS weten weinig te zien in de transplantatie van varkensharten. Niet alleen noemt hij de verwachtingen “enigszins overspannen”, het lijkt hem ook niet de oplossing. 
 
“DNA is geen computerprogramma”, zei hij. “Men onderschat de complexiteit van het menselijk lichaam. Het leven is niet maakbaar, zoals men van achter een computert vaak denkt.” 
 
Het varkenshart mag dan als levensreddend worden beschouwd: “Er dringt wel iets binnen in je lichaam dat in strijd is met de eigenheid van je lichaam.” Dat heeft volgens Zwart ook gevolgen voor de gesteldheid van je lijf. 
 
De vraag blijft kortom: willen we dit wel? We zijn benieuwd naar uw reacties! 
 
 

 

Reacties (7)

 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Te veel mensen achten zich nog steeds (ver) verheven boven andere dieren. Zij menen dus dat alles gepermitteerd is als het maar ten goede komt aan de mens, al dan niet gebaseerd op een religieuze overtuiging. Lijkt me een zeer aanvechtbaar standpunt. Wat ook kan gebeuren is, dat het hart van iemand anders meer is dan alleen maar een orgaan/spier. Het heeft ook een soort eigenheid die iets weerspiegelt van de 'eigenaar'. Ontvangers van een donorhart hebben meermalen ervaren dat ze door het nieuwe hart a.h.w. veranderd waren. Wie weet krijgen ontvangers van een varkenshart straks de onbedwingbare neiging vele modderbaden te nemen.
  hippo

  aug 21, 2019
 • afbeelding van jacob123
  jacob123 ( )

  eerst het hart eruit en dan op je bord, wat is het verschil?
  indien levensreddend is het toch het overwegen waard.
  Als jij diegene bent wiens leven gered kan worden , kijk je er vast anders tegen aan.

  aug 21, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Het verschil is dat het hart niet op mijn bord zal belanden.
  hippo

  aug 21, 2019
 • afbeelding van Bunas
  Bunas ( )

  Ik kan van ganzen hart zeggen dat ik geen varkenshart zou willen. Da ga ik liever dood want dat gaan we toch allemaal

  aug 21, 2019
 • afbeelding van Bakkertje
  Bakkertje ( )

  Het Hart is slechts een pomp, als het mijn leven zou kunnen verlengen wil ik graag een nieuwe ook al is het van een varken.

  aug 21, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Bakkertje en Jacob,
  jullie zijn dus meer waard dan een ander levend wezen, neem aan dat als jullie zouden moeten kiezen tussen mijn hart of ik die van jullie jullie keuze zonder nadenken zou zijn doe haar maar dood.
  Laat zien in wat voor een wereld we voor een groot deel leven. Maar als je moest kiezen tussen iemand van wie jullie houden bv je kinderen dan mag niemand ineens meer wat zeggen?
  Brengt me tot het volgende weet je dat je voor een donor orgaan zit te wachten tot het juist ja juist persoon voor jou doodgaat? want veel organen matchen niet dus moet net die doodgaan die matcht en daar zit je om te smachten.
  ( nee ik hoef nooit een orgaan van iemand anders)
  Varkens zijn veel intelligenter als veel mensen zijn , dus ook al is het maar van een varken.
  Bah ik schaam me weer eens mens te zijn met zijn superieur gedrag, misselijk wordt je er van.

  aug 22, 2019
 • afbeelding van Francie
  Francie ( )

  Wat een subjectief artikel.
  Als het gaat om het verschil tussen overlijden of blijven leven, is wat mij betreft de keuze snel gemaakt. Dat ethische verhaal kan ieder voor zich verder invullen.

  aug 22, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.