default-header
HomeNieuwsBijwerkingen van geneesmiddelen bij coronavirusinfectie (COVID-19)

Bijwerkingen van geneesmiddelen bij coronavirusinfectie (COVID-19)

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 22 april 2020, door Hartpatiënten Nederland

De geneesmiddelen die nu worden ingezet zijn hydroxychloroquine en chloroquine. Deze zijn niet voor dit doel ontwikkeld en onderzocht. Ook remdesivir wordt experimenteel ingezet. Omdat deze geneesmiddelen gebruikt worden bij de behandeling van een nieuw virus, is het van belang om de bijwerkingen goed in de gaten te houden en te melden.

Er wordt hard gewerkt om wetenschappelijk bewijs te verkrijgen of deze middelen veilig en werkzaam zijn bij patiënten met een coronavirusinfectie. We weten bijvoorbeeld niet of patiënten met een coronavirusinfectie misschien andere bijwerkingen krijgen dan reeds bekend zijn. Koop geen geneesmiddelen via internet van handelaren die claimen dat hun product COVID-19 kan behandelen of voorkomen. Gebruik alleen geneesmiddelen voorgeschreven door de arts.

(Hydroxy)chloroquine
Chloroquine is een oud geneesmiddel, dat onder meer wordt gebruikt als antimalariamiddel. Het middel hydroxychloroquine is verwant aan chloroquine. Bekende bijwerkingen van deze middelen zijn bijvoorbeeld oogproblemen door beschadiging van het netvlies en hartproblemen bij langdurig gebruik.
Remdesivir 
Remdesivir is een geneesmiddel dat nog niet officieel geregistreerd is, maar gezien de bijzondere omstandigheden toch gebruikt kan worden (compassionate use). Er is nog weinig bekend over de veiligheid.
Voor meer informatie: www.lareb.nl

Voor meer artikelen klik hier