default-header
HomeNieuwsBij plaatsing van een stent blijft het bloedvat ziek

Bij plaatsing van een stent blijft het bloedvat ziek

AandoeningBehandeling

dinsdag 20 december 2022, door Hartpatiënten Nederland

Kak Khee Yeung is vaatchirurg in het Amsterdam UMC en doet daarnaast onder meer onderzoek naar aorta aneurysma. In iedere editie van het HPNLmagazine houdt ze ons op de hoogte van haar werk en de nieuwste ontwikkelingen binnen haar vakgebied. Dit keer vertelt ze over de veranderingen in het opereren van een aorta aneurysma.

Hoe ging zo’n operatie vroeger?

“Het zieke gedeelte van de aorta, oftewel het aneurysma, sneden we weg en we vervingen het tussenstuk met een prothese die we met de hand vastnaaiden. Daarvoor moest een grote snee in de buik worden gemaakt, die vaak doorliep tot de borst. Vervolgens werd de aorta tijdelijk afgeklemd, zodat we tijd hadden om het aneurysma uit te schakelen en de prothese in te hechten. Je kunt je voorstellen dat dit een complexe operatie is. Niet alleen omdat de patiënt er een groot litteken aan overhield, maar de operatie ging ook gepaard met veel bloedverlies en vaak met een korte opname op de IC. Dat was een aanslag op het lichaam en vaak ook op de conditie van de patiënt.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.