default-header
HomeNieuwsBewustwording!

Bewustwording!

Columns

dinsdag 27 december 2022, door Hartpatiënten Nederland

Artsen worden zich steeds meer bewust van het feit dat onze gezondheid, en dus ook ziekten, sterk beïnvloed worden door leefstijl. Het is inmiddels duidelijk dat aanpassing van onze gewoonten beslist noodzakelijk is.

Op de eerste plaats voor onszelf, voor ons welbevinden. Maar zeker ook door de telkens hoger wordende ziektekosten en daarmee gepaard gaande uitgaven. En niet te vergeten de verzekeringspremies die we met zijn allen moeten ophoesten. We worden immers ouder, hebben meer medische zorg en meer, vaak dure, medicatie nodig. En we ervaren dus ook meer ziektelast en telkens in toenemende mate nare bijwerkingen van medicijnen.

Behalve dat ik ras-optimistisch ben, mag u van mij verwachten dat ik alles zeer kritisch benader en bekijk. Jaren geleden toen de eerste berichten met betrekking tot de gunstige invloed van verandering van leefstijl op de gezondheid de media bereikten, volgde ik alles hierover op de voet. Ik sprak met vele deskundigen en verslond veel boeken. Ik raakte ervan overtuigd dat een gezonde leefstijl ongetwijfeld zou leiden tot meer grip op je eigen gezondheid en gebruikte medicatie. ‘Waardoor die fascinatie’ hoor ik u denken.

Een twintigtal jaren ervoor kwam ik in het medisch circuit terecht. Ik werd destijds – onder verdenking van een dreigend hartinfarct – met spoed opgenomen op een intensive-careafdeling. Extreem hoge bloeddruk bleek de oorzaak van mijn klachten te zijn en gelukkig mocht ik na enkele dagen weer naar huis. Uiteraard met de nodige schrik in de benen, medicatie en afspraken voor vervolgcontroles.

Jarenlang volgde ik trouw de adviezen van mijn arts en slikte mijn medicijnen. Dit werden er echter steeds meer. Uiteindelijk werd ik gediagnostiseerd met gevaarlijk hoog cholesterol en diabetes type 2. Jarenlang voelde ik mij patiënt. Mede door controles bij artsen en vooral ook door toenemende bijwerkingen van mijn medicatie: geen werking zonder bijwerking.

Behalve dat ik was belast met het zogenoemde metabool syndroom (combinatie van een verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, overgewicht en een hoge bloedsuikerspiegel) werd mij verteld dat ik ook nog eens erfelijk belast zou zijn. Ik kreeg steeds meer het gevoel met een tijdbom te leven. Uit angst slikte ik trouw mijn pillen. In de loop der jaren had ik er pakhuizen mee kunnen vullen!

Uiteindelijk besloot ik een jaar of drie geleden het heft in eigen handen te nemen. Ik werd mij bewust van het feit dat ik jarenlang onnodig in de medische molen meedraaide en gooide het roer volledig om. Ik maakte mijn eigen keuze: geen pillen, maar paprika’s.

Van die bewustwording en mijn daarop gemaakte keuze heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt. Integendeel: elke ochtend als ik wakker word, ben ik blij met de weg die ik drie jaar geleden insloeg. En ik realiseer mij elke dag weer dat ik daardoor ruim 15 kilo kwijtraakte, een prima conditie heb en mij tien jaar jonger voel. En bovenal realiseer ik mij dat ik het leven weer leef.

Deze ervaring, mijn eigen journey, wil ik graag met u delen. En mede daardoor bieden wij u handvatten aan waardoor u deze route ook kunt volgen en gezondheidswinst kunt boeken. Maar u maakt zelf de keuze.

Inmiddels hebben onze medewerkers een aantal mensen de weg mogen wijzen om meer grip op hun leven te krijgen. Ze bewust kunnen maken van de winstpunten van een verbeterde leefstijl. We mochten inmiddels bijdragen aan een voor velen waardevoller en gezonder leven. En dat doen we ook graag voor u! Gratis, en: zonder addertjes onder het gras!

Het magazine dat u nu in handen heeft, is bijzonder waardevol. Het kan de aanzet zijn om over aanpassing van leefstijl na te denken. U zult zien dat er veel mogelijkheden zijn. Dat het vaak niet zo moeilijk is als het lijkt en er talloze alternatieve mogelijkheden zijn. Het kan ervoor zorgen dat u zich bewust wordt van de impact van uw leefstijl op uw gezondheid. En nogmaals: bel of mail ons, ons team helpt u er graag mee. U staat er niet alleen voor. Samen kunnen we veel bereiken.

Tenslotte wens ik u hele fijne feestdagen en veel wijsheid, blijf gezond.

Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?