bewegingsangst, hartinfarct, hartrevalidatie

Bewegingsangst bij hartpatiënten: weinig opgemerkt, groot risico

Twintig procent van de patiënten met hartklachten ontwikkelt bewegingsangst. Ze zitten veel en vermijden inspanning, uit angst dat hun hart opnieuw opspeelt. Deze angst wordt nog weinig herkend in de zorg. Paul Keessen, docent-onderzoeker bij de opleiding Oefentherapie aan de HvA, brengt deze bewegingsangst in kaart en kijkt hoe we die kunnen wegnemen. Vanaf deze week start hij daarvoor een onderzoek onder zo'n 200 hartpatiënten in het Amsterdam UMC. "Het is zeer belangrijk dat hier iets mee gebeurt."

The black hole. Zo wordt het gevoel genoemd dat veel patiënten na behandeling voor een hartinfarct overvalt. Het zwarte gat ontstaat wanneer hartpatiënten thuiskomen uit het ziekenhuis, en tot hen doordringt: wat is míj overkomen.

“Het kan enorme angst inboezemen dat je leven zo fragiel blijkt”, zegt onderzoeker Oefentherapie Paul Keessen. “Patiënten die zoveel angst voelen, zijn geneigd om als gevolg daarvan minder te bewegen, hartrevalidatie te vermijden en inactief te worden. En helaas lopen patiënten daardoor juist meer risico om een tweede hartinfarct te krijgen, zo blijkt uit eerder onderzoek.”

Zichtbaar maken

Buitenlands onderzoek, van de Zweedse Maria Bäck, laat zien dat 20 procent van de patiënten die na een hartinfarct ontslagen worden uit het ziekenhuis vervolgens last krijgt van bewegingsangst. Maar hoeveel procent van de Nederlandse hartpatiënten hiermee worstelt, is nog niet onderzocht. Met zijn onderzoek naar bewegingsangst begeeft Keessen zich dus op relatief nieuw terrein.
 
Keessen wil allereerst voor de zorg zichtbaar maken welke patiënten met deze angst (kinesiofobie) kampen na een hartincident, zodat die angst vervolgens ook behandeld kan worden.
 
Bron: trouw.nl

Reacties (6)

 • afbeelding van Yolanda Klooster
  Yolanda Klooster ( )

  Ik heb zo een zes jaar geleden een klein infarct gehad en heb een atypische angina pectoris dus bij in en ontspanning een vergroot Hart, ik ben altijd een meditatief type geweest geen angst voor bewegen maar ben graag thuis en vermaak me prima, ik weet dus niet of ik angst heb ontwikkeld bij mijn weten niet maar als ik niet een verwijzing heb om te sporten, dus geen stok achter de deur verschuil ik me graag achter dat het dus niet zo nodig is terwijl uit dit stuk het tegenovergestelde blijkt, ook kan ik de kosten moeilijk dragen.

  jan 09, 2019
 • afbeelding van willemijn
  willemijn ( )

  ik heb in juni een hartinfarct gehad en ben 2 x gedotterd en er zijn 5 stents geplaatst ...ik had al boezemfibrilleren en ben nu extra angstig dus idd bewegingsangst ..als ik een hoestbui krijg en ik ga boezemfibrilleren mag ik geen infuus tambocor meer en als ik longontsteking heb vanwege de copd mag ik geen cardioversie ..dus zit aan alle kanten klem ...de laatste storing duurde 3 weken omdat eerst de longontsteking weg moest zijn en was ik helemaal uitgeput toen ze eindelijk cardioversie hadden gedaan ...durf eigenlijk helemaal niet veel meer want als mijn hartslag omhoog gaat ben ik al allert

  jan 09, 2019
 • afbeelding van A.Molenaar
  A.Molenaar

  Gelukkig heb ik geen angst. Ik heb een stil infarct en een bypass operatie gehad. Met 52 jaar, een fulltime baan en een gezin is niet bewegen ook geen optie.

  Het maakt vast verschil of je gereanimeerd bent, dat heb ik gelukkig niet meegemaakt.

  Ik overeeg wel een Applwatch aan te schaffen, de valdetectie kan mij in de toekomst wellicht redden tijdens een hardlooprondje. 

  Goed dat er onderzoek naar gedaan wordt!

  AnneMarie

  jan 09, 2019
 • afbeelding van Jurjen
  Jurjen ( )

  Ik heb een jaar geleden een infarct gehad in een bypass die twee jaar geleden is gemaakt. Ik herken me helemaal in bovenstaand verhaal. Ook ik heb moeite mij tot bewegen en sporten te zetten. Als ik wel aan het sporten ben of op andere manieren beweeg ben ik mij voortdurend aan het scannen of ik wat voel wat ik niet vertrouw. Ik heb wel een revalidatie traject gevolgd en dit heeft zeker geholpen. Maar toch blijft de angst om ergens alleen te zijn steeds bij je. Mooi dat er aandacht is voor dit onderwerp. Het is een erg groot probleem als je hier mee zit

  jan 09, 2019
 • afbeelding van Etienne
  Etienne

  Drie jaar geleden een 4-voudige bypass operatie ondergaan. De goede begeleiding van de fysiotherapeuten zorgde er bij mij voor dat de angst voor zo'n 80% werd weggenomen. De rest moest ik zelf doen maar soms gaat het nog wel even terug naar 90%.

  jan 09, 2019
 • afbeelding van Renzo Molag
  Renzo Molag ( )

  Februari 2014 een hartinfarct gekregen . dezelfde dag gedotterd en er is een stent geplaatst. In juni 2014 een bypass operatie gehad. Heb na de operatie ongeveer een jaar weinig gedaan. Daarna langzaam weer alles opgebouwd. Ben nu al een paar jaar als postbezorger aan het werk. Vijf dagen per week gemiddeld 4 uur per dag op een normale fiets met ongeveer 40 kg achter op de bagagedrager bergje op en af . Ik heb nergens last van, wel soms wat minder kracht in de benen. Maar dat lijkt me niet zo vreemd gezien mijn leeftijd van 70 jaar. En verder voel ik me uitstekend.

  jan 09, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.