default-header
HomeNieuwsBeschadigd hart repareren met buikvet

Beschadigd hart repareren met buikvet

donderdag 4 februari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Cardiologen van het Erasmus MC hebben ontdekt dat buikvet van mensen stamcellen bevat die het beschadigde hart kunnen repareren. Als die stamcellen snel na het infarct vanuit de buik naar het hart worden verplaatst, herstellen patiënten sneller en beter.

Trappen lopen
Mensen die een hartinfarct hebben gehad, houden vaak gezondheidsproblemen. Handelingen die tot aan het moment van hun infarct heel normaal waren, zoals trappen lopen of boodschappen doen, lukken niet meer goed. patiënten die binnen 24 uur na een infarct stamcellen, gefilterd uit eigen buikvet, krijgen ingespoten in hun hart, lijken die problemen in veel mindere mate te krijgen. Hun hart pompt beter.

Normaal leven
Eric Duckers, de interventiecardioloog die samen met prof. Patrick Serruys het onderzoek leidt: “Voor de patiënten zou dit het verschil kunnen uitmaken tussen leven met hartproblemen of een normaal leven.” De resultaten zijn zo veelbelovend dat de studie binnenkort wordt uitgebreid naar dertig andere centra wereldwijd.

Knijpkracht
Duckers: “Het is van belang na een hartinfarct zo snel mogelijk met de toediening van de stamcellen te starten. Na een infarct maakt het hart in het eerste 24 uur een heel moeilijke periode door. Stamcellen lijken het hart hier doorheen te kunnen helpen en een belangrijke bijdrage te leveren aan het herstel. Ze zijn deels in staat om uit te groeien tot spierweefsel en zetten daarnaast bijvoorbeeld aan tot de vorming van nieuwe bloedvaten, zodat het hart weer beter doorbloed raakt. Met deze therapie hopen we meer hartweefsel te kunnen redden en de knijpkracht van het hart te verbeteren.”

Vet missen
Het is voor het eerst dat stamcellen uit buikvet worden gebruikt om patiënten te helpen. Stamcellen uit beenmerg worden al benut voor verschillende medische toepassingen. Die methode is echter pijnlijk. Bovendien levert liposuctie grotere hoeveelheden stamcellen op. “Die zijn prima uit het buikvet te halen, want de meeste mensen kunnen daar wel wat van missen”, aldus Duckers.

Bron: Erasmus MC

Bekijk hier de uitzending van Nova (03-02-2010) over deze behandelmethode.
(klik op het play symbooltje in de afbeelding)


Geef een reactie