apotheek gesloten, geneesmiddelentekort,

Apothekers gooien deur dicht uit protest tegen medicijntekort

LAREN – Twintig apotheken in het Gooi hielden vandaag de deur dicht uit protest tegen geneesmiddelentekorten en het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. Zij hielden hun deuren gesloten tot het middaguur. De actie in het Gooi loopt vooruit op mogelijke acties in de rest van Nederland. Want de apothekers zijn het zat steeds vaker agressieve klanten tegenover zich te zien. 
 
Ze balen ervan steeds opnieuw aan boze klanten te moeten uitleggen dat ze alweer een andere verpakking mee krijgen. Daarom hield de helft van de apotheken in het Gooi vanochtend de deuren gesloten. 
 
De apothekers zien zich steeds vaker geconfronteerd met agressieve klanten als gevolg van leveringsproblemen van medicijnen. En dat terwijl de apotheek er niks aan kan doen. De apothekers wijzen naar de overheid als boosdoener.
 
Honderdduizenden mensen worden jaarlijks zonder opgaaf van (medische) reden op een ander merk medicijn gezet. Zorgverzekeraars verzekeren immers niet meer automatisch het duurdere merkmedicijn, maar gaan voor de goedkopere merkloze variant. 
 
Volgens apothekerskoepel KNMP krijgt een op de drie medewerkers in apotheken te maken met agressie door klanten, variërend van schelden en schreeuwen tot slaan. De organisatie hoopt dat overheid en zorgverzekeraars de medicijnentekorten snel oplossen en het voorkeursbeleid aanpassen. 
 
Onderzocht wordt of in groothandels voorraden kunnen worden aangelegd als buffer om zo de tekorten voor te zijn. Maar medicijnen komen vaak uit India of China komen. Bij problemen in de productie daar gaat het hier ook mis, aldus de KNMP.

Reacties (2)

 • afbeelding van anoniem
  anoniem

  Ik had veel last van bloedverdunners en de maagbeschermer hielp niet. Ik kreeg een andere bloedverdunner, dat hielp niet, weer een andere met een andere maagbeschermer en dat gaat goed. In januari veranderde het preferente merk. Ik wil niet veranderen, want het risico op een maagbloeding is te groot. Apotheek weigert het vorige middel te leveren, want er is geen medische noodzaak. Ik heb drie maanden zelf betaald. Op het nieuwe recept staat medische noodzaak. Apotheker zegt dat het er niet op staat. Ik mag het recept niet zien. Apotheker weigert nog steeds de pillen zonder betaling mee te geven. Op zeer agressieve toon stuurt ze me weg. Ik krijg het recept niet mee. Het gaat om een verschil van 14 cent per maand.

  mei 02, 2019
 • afbeelding van Hartgenoten
  Hartgenoten

  Hallo,

   

  Ik zou contact opnemen met de arts die het recept heeft voorgeschreven. Hij/zij kan de apotheker duidelijk maken dat u de medicijnen die hij/zij heeft voorgeschreven moet hebben.

   

  Anneliese Wijers-Barten

  St. Hartpatiënten Nederland

  mei 03, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.