default-header
HomeNieuwsApothekers gooien deur dicht uit protest tegen medicijntekort

Apothekers gooien deur dicht uit protest tegen medicijntekort

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 1 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

LAREN – Twintig apotheken in het Gooi hielden vandaag de deur dicht uit protest tegen geneesmiddelentekorten en het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. Zij hielden hun deuren gesloten tot het middaguur. De actie in het Gooi loopt vooruit op mogelijke acties in de rest van Nederland. Want de apothekers zijn het zat steeds vaker agressieve klanten tegenover zich te zien. 

Ze balen ervan steeds opnieuw aan boze klanten te moeten uitleggen dat ze alweer een andere verpakking mee krijgen. Daarom hield de helft van de apotheken in het Gooi vanochtend de deuren gesloten.
De apothekers zien zich steeds vaker geconfronteerd met agressieve klanten als gevolg van leveringsproblemen van medicijnen. En dat terwijl de apotheek er niks aan kan doen. De apothekers wijzen naar de overheid als boosdoener.
Honderdduizenden mensen worden jaarlijks zonder opgaaf van (medische) reden op een ander merk medicijn gezet. Zorgverzekeraars verzekeren immers niet meer automatisch het duurdere merkmedicijn, maar gaan voor de goedkopere merkloze variant.
Volgens apothekerskoepel KNMP krijgt een op de drie medewerkers in apotheken te maken met agressie door klanten, variërend van schelden en schreeuwen tot slaan. De organisatie hoopt dat overheid en zorgverzekeraars de medicijnentekorten snel oplossen en het voorkeursbeleid aanpassen.
Onderzocht wordt of in groothandels voorraden kunnen worden aangelegd als buffer om zo de tekorten voor te zijn. Maar medicijnen komen vaak uit India of China komen. Bij problemen in de productie daar gaat het hier ook mis, aldus de KNMP.

Voor meer artikelen klik hier