default-header
HomeNieuwsAorta-dissectie: een risicovolle operatie

Aorta-dissectie: een risicovolle operatie

AandoeningBehandeling

vrijdag 8 april 2022, door Hartpatiënten Nederland

Dr. Peyman Sardari Nia is cardiothoracaal chirurg in het Maastricht UMC+ en in HPNLmagazine houdt hij de lezers op de hoogte van de interessante onderwerpen binnen de hartchirurgie. Dit keer vertelt hij over de aorta-dissectie.

Wat is een aorta-dissectie?

“Om dat te begrijpen, moet ik eerst een uitleg over de anatomie geven. De aorta is de grootste slagader van het lichaam en zorgt dat alle organen van bloed worden voorzien. De aorta kan worden opgedeeld in drie segmenten: het opstijgende deel, van waaruit bloed naar het hart stroomt, de bocht welke de hersenen van bloed voorziet en het dalende deel dat tot in de buik loopt en onderweg alle overige organen van bloed voorziet. De wand van de aorta bestaat uit drie lagen. Die binnenste laag, die je kunt beschouwen als een teflonlaag, kan beschadigd raken, bijvoorbeeld als gevolg van een hoge bloeddruk of bindweefselaandoening. Het bloed dat door de aorta stroomt, kan zich daardoor tussen de wanden banen. Die conditie noemen we een dissectie. Als dit in het opstijgende deel gebeurt, noemen we het een type A-dissectie. In het dalende deel heet het een type B-dissectie. Type A is het meest risicovol, omdat de meest vitale organen – namelijk het hart en de hersenen – van het lijf dan in gevaar komen. Als de wand van de aorta dunner wordt, kan deze scheuren, waardoor iemand door massaal bloedverlies overlijdt. Ook kan er bloed in het hartzakje terechtkomen, waardoor het hart geen ruimte heeft om zich te vullen en te knijpen. Vandaar dat een patiënt met een type A-dissectie zo snel mogelijk geopereerd moet worden. Als we niets doen, is de dissectie sowieso fataal.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.