default-header
HomeNieuwsAls uw vakantie niet door kan gaan

Als uw vakantie niet door kan gaan

VakantieVerzekering

vrijdag 12 augustus 2016, door Hartpatiënten Nederland

De koffers zijn al gepakt, maar dan overlijdt er een familielid. Of het gereserveerde hotel staat onder water. Wie draait er op voor de reiskosten?

Een vakantie annuleren mag natuurlijk altijd. Maar de reisorganisatie kan wel annuleringskosten in rekening brengen. Sinds april dit jaar zijn reisorganisaties vrij in hoe zij de annuleringskosten vaststellen. Hoe hoog die kosten zijn hangt dus af van de voorwaarden die de reisorganisatie hanteert. Meestal zijn de kosten (deels) afhankelijk van het moment waarop u annuleert.

U kunt de reis ook overdragen aan iemand anders. Dit kan meestal tot zeven dagen voor vertrek, meestal tegen betaling van administratiekosten. Degene die de reis overneemt moet dan wel voldoen aan de voorwaarden van die reis. Heeft iemand een jongerenreis geboekt, dan mag hij niet z’n opa sturen.

Er zijn ook situaties waarin u kosteloos kunt annuleren. Bijvoorbeeld als in het vakantieland een natuurramp plaatsvindt of onlusten uitbreken. Bij dat soort calamiteiten kunnen reizigers vanaf 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren, mits de reisorganisatie is aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Reizigers betalen voor deze dekking bij hun boeking € 2,50. Doet de calamiteit zich voor tijdens de reis en moet daardoor het reisprogramma worden aangepast, dan betaalt het Calamiteitenfonds de extra kosten die hierdoor ontstaan. Ook is er recht op een vergoeding voor niet genoten reisdagen. Annuleert de reisorganisatie de reis vanwege een negatief reisadvies, dan krijgt u altijd uw geld terug of kunt u de reis omboeken.

Persoonlijke redenen

Moet u annuleren om persoonlijke redenen, dan kan een annuleringsverzekering uitkomst bieden. Als u een geldige reden heeft om te annuleren, krijgt u de reissom (deels) retour. Zo’n verzekering is uiteraard niet verplicht. Wie het risico van annuleren zelf prima kan dragen, vindt het misschien zonde om daarvoor premie te betalen.

Meestal sluit u een annuleringsverzekering tegelijk af met een reisverzekering. Net als bij reisverzekeringen zijn er twee mogelijkheden: een kortdurende en een doorlopende annuleringsverzekering. In het algemeen geldt dat een gezin voordeliger uit is met een doorlopende reis- en annuleringsverzekering bij minstens drie weken vakantie per jaar. Bij een alleenstaande ligt het omslagpunt op vier weken. Een voordeel van een doorlopende verzekering is dat ook korte (steden)tripjes dan automatisch gedekt zijn. Reisverzekeringen (inclusief annuleringsdekking) vergelijken kan op www.consumentenbond.nl/reisverzekering.

Annuleringsredenen

Het verschilt per verzekeraar wat geldige annuleringsredenen zijn. Lees dus goed de voorwaarden voordat u een annuleringsverzekering afsluit. Zo is bij de meeste verzekeraars een overlijden van familieleden tot en met de tweede graad gedekt, maar dat van een tante of neef (derdegraads familie) niet. Onder eerstegraads familieleden vallen ouders en kinderen en onder tweedegraads familieleden vallen broers, zussen, kleinkinderen, oma’s en opa’s. Ook de dekkingen bij annulering door bijvoorbeeld zwangerschap, echtscheiding en plotselinge werkloosheid kunnen afwijken per verzekeraar. Slecht weer of zelfs noodweer in het vakantieland is meestal geen geldige annuleringsreden, tenzij het hotel of pension daardoor niet toegankelijk is. In het kader staat welke redenen bij de meeste annuleringsverzekeringen in ieder geval gedekt zijn.

Wat ook kan gebeuren is dat een reisgenoot moet annuleren. Bij een reisje voor twee kan dat betekenen dat u alleen (verder) moet gaan. Misschien dat u dan liever zelf ook thuisblijft. Ook op dit punt zijn er verschillen tussen

annuleringsverzekeringen. Bij sommige krijgt u, als medereiziger, alleen de reissom terug als u zelf ook een annuleringsverzekering hebt. Bij andere is er ook dekking voor medereizigers als alleen degene die moet annuleren verzekerd is.

Samengestelde reis

Bij een zogeheten pakketreis, waarin een vlucht, hotel en eventuele transfers en excursies als één geheel geboekt zijn, geldt de vergoeding bij annulering voor de gehele reis. Maar samengestelde reizen, waarbij u bijvoorbeeld de vlucht, hotels en andere onderdelen los van elkaar boekt, zijn niet altijd volledig verzekerd. Valt er een onderdeel uit, waardoor de gehele reis niet kan doorgaan, dan krijgt u meestal alleen dat onderdeel vergoed.

Stel, uw pension loopt volledig onder water en u kunt in de omgeving niets anders meer boeken. Moet u hierdoor annuleren en zijn samengestelde reizen niet gedekt op uw verzekering, dan krijgt u alleen de kosten voor het pension terug en bijvoorbeeld niet die van de vlucht en de huurauto. Check bij samengestelde reizen daarom van tevoren extra goed de voorwaarden.

Tot slot: regel het op tijd als u een annuleringsverzekering wilt afsluiten. Een reisverzekering kunt u nog tot vlak voor de reis afsluiten, maar voor annuleringsverzekeringen geldt meestal dat dit binnen zeven dagen na het boeken geregeld moet zijn. Anders is er geen dekking.

Geldige redenen voor annulering

Meestal zijn in ieder geval de volgende annuleringsredenen gedekt:

  • overlijden of ernstige ziekte van uzelf of een naast familielid of overlijden van de persoon bij wie u tijdens de vakantie zou verblijven
  • medisch noodzakelijke ingreep die u, uw partner of kind moet ondergaan
  • overlijden of ernstig ziek worden van de persoon bij wie u zou verblijven
  • complicaties bij een zwangerschap
  • echtscheiding
  • onverwachts een huurwoning aangeboden krijgen
  • ernstige schade aan uw huis of bedrijf
  • onvrijwillige werkloosheid na een vast dienstverband
  • aangaan van een nieuw dienstverband na werkloosheid
  • onverwacht niet krijgen van een noodzakelijk visum
  • diefstal of uitval van het voertuig waarmee u op reis zou gaan
  • onverwachts een herexamen in uw eindexamenjaar
  • ernstige beschadiging van het vakantieverblijf waar u heengaat
  • een reisgenoot annuleert jullie vakantie
  • een negatief reisadvies

 


Geef een reactie