default-header
HomeNieuwsAls je lichaam niet meer meewerkt…

Als je lichaam niet meer meewerkt…

AandoeningBehandeling

maandag 1 november 2021, door Hartpatiënten Nederland

Angelique moest al vroeg haar leven omgooien

Een hartinfarct op relatief jonge leeftijd dwong Angelique Zwart (52) ertoe haar leven om te gooien. Ondanks dat ze voor haar gevoel nu continu in onzekerheid leeft, drijft haar positieve instelling en drang om bezig te blijven haar voort. “Het voelt oneerlijk dat ik nog zo weinig kan op jonge leeftijd, maar bij de pakken neerzitten is geen optie.”

“Ik had de telefoon nog niet neergelegd of het licht ging bij me uit.” Angelique Zwart (45) kan zich de avond van haar eerste acute hartinfarct nog goed herinneren. Ze had weliswaar wat pijn op de borst toen ze naar bed ging, maar daar zocht ze verder niets achter. Toen de pijn aanhield en liggen op haar rug, zij en buik onmogelijk bleek, besloot ze toch maar de huisartsenpost te bellen. Een paar tellen later raakte ze buiten bewustzijn. “Dat was een heel bijzondere ervaring voor me, ik heb het licht even gezien. Bij de bank zag ik mijn moeder staan, die een paar jaar daarvoor was overleden. ‘Terug jij’, hoorde ik haar zeggen. ‘Jij bent hier nog niet klaar voor’. Eenmaal weer bij bewustzijn heb ik mijn toenmalige partner geroepen. Zelfs toen was bij ons de urgentie nog niet helemaal duidelijk: hij is zich op zijn dooie akkertje gaan aankleden en we zijn naar het ziekenhuis gereden.”

Medicatie

Op de Eerste Harthulp verliep alles voor Angelique in een waas. “Ik hoorde wel mensen, maar het was allemaal heel vaag en alsof ze heel ver weg waren. Ik ben gedotterd en er is een stent geplaatst. Mijn ader bleek al voor 95 procent dicht te zitten; 5 minuten later en ik was er niet meer geweest. Toch voelde ik me al vrij gauw na de operatie weer kiplekker, ik dacht dat ik de hele wereld aankon!” Dat gevoel hield, helaas voor Angelique, niet lang stand. In een korte periode kwam ze door de medicatie veel aan in gewicht en kreeg ze verschillende andere klachten zoals gewrichtspijn en obstipatie. “Ik ging met nul medicatie het ziekenhuis in en kwam er met 9 tabletten weer uit. Bloedverdunners, cholesterolverlagers, bloeddrukmedicatie, bètablokkers… In no time ging ik van 65 naar 95 kilo. Ik vertrouwde algauw mijn eigen lichaam niet meer.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.