Liefde, Alles Goed, Goddelijke,Bron, ego

Alles goed?

Vraag: Alles Goed? Antwoord: Ja, en met jou?
 
Kent u deze standaardvraag met bijbehorend antwoord? In eerste instantie antwoordde ik ook zo, maar ik dacht wel steeds, niet alles kan altijd maar goed zijn. Ik wilde meer diepgang brengen in deze redelijk oppervlakkige vraag.
 
Naar aanleiding van deze gedachte ging ik deze vraag beantwoorden met ‘bijna alles en hoe is het met jou?’. Dat werkte echter ook niet, want dan gingen de mensen zich zorgen maken, omdat er blijkbaar iets niet goed ging met mij. Mijn nuancering werkte averechts.
 
Als ik dieper naar deze vraag kijk, kan ik mij afvragen aan welke ‘ik’ deze gesteld wordt. Als hij gevraagd wordt aan mijn Ware Ik, dan kan ik zorgeloos antwoorden dat alles inderdaad goed gaat. Mijn Ware Ik is namelijk verbonden met de Bron, Het Goddelijke, de Allesomvattende Liefde. Alles wat gebeurt, is dan goed, alles heeft een reden, ook al kunnen wij mensen die niet altijd doorgronden.
 
Wordt deze vraag echter aan mijn ‘verpakking’, het ego, mijn menselijke verschijning, mijn ‘kleine ik’, gesteld, dan gaat zeker niet alles goed. Het ego is namelijk niet zo snel tevreden, het wil altijd meer en beter, vindt ook dat ik, als individu, groter of beter dan anderen moet zijn en als dat niet werkt, dan maar kleiner of slechter dan anderen, dan krijgt het namelijk ook aandacht, zoals (zelf)medelijden.
 
Het mag duidelijk zijn dat de ‘kleine ik’ ons uiteindelijk niet verder helpt. De vreugde die je ervaart met het bereiken van beter, groter, duurder, hogere status enzovoorts, is vaak maar kortdurend, of in ieder geval vergankelijk.
 
Maar ja, hoe reken je dan af met dat ego? Ik heb het al eens over onze schaduwkanten gehad, de stukjes van onze persoonlijkheid, die we liever niet zien en daarom in de schaduw hebben gezet. Deze schaduwkanten zijn eigenlijk allemaal aspecten van het ego. Dit is echter maar een klein deel van het ego. Als we bewuster worden gaan we deze schaduwkanten ontdekken, we zetten ze in het licht. Vervolgens kunnen we accepteren dat het aspecten zijn, die ook bij ons aardse leven hebben gehoord maar dat we ze, nu we steeds meer bewust worden, niet meer nodig hebben.
 
Het ego gaat echter tegenstribbelen, omdat het zichzelf in stand wil houden. Om dat te bereiken veroorzaakt het een schuldgevoel bij ons en wil het ons kleineren. Het is onze uitdaging om onszelf te vergeven voor deze aspecten die eerder in ons leven zijn ontstaan en te besluiten vanaf nu de weg van de Liefde te volgen. Liefde kent geen angst en is onschuldig.
 
Ik zei al dat we slechts een klein deel van het ego hebben besproken, het meest voor de hand liggende, meest herkenbare deel. Dit is de top van de ijsberg. Het meer onbewuste gedeelte is sterk verbonden met het mens-zijn. Onze Ware Ik neemt alleen maar waar, zonder oordelen, denken of doen. Al het andere is in feite ons ego. Dit ego heeft denken, doen en oordelen als instrumenten, en we denken en doen van alles en oordelen continu, al is het alleen al om te zien of we wel veilig kunnen oversteken.
 
Het ego is dus altijd aanwezig. Het enige wat wij er tegen kunnen doen, is ons denken en doen heel bewust te aanschouwen en dan te besluiten de gedachten en handelingen, die niet passen bij het hogere doel, te vervangen door zuivere gedachten en handelingen. Zo gaan we de gereedschappen van het ego inzetten voor het hogere doel. Bij elke gedachte of handeling is het mogelijk om je af te vragen welke ‘ik’ hier begunstigd wordt, net zoals het geven van je antwoord op de vraag ‘alles goed?’.
 
Ik durf nu zonder schroom te antwoorden dat alles goed is, want zoals u reeds weet, ‘het is zoals het is, en dat is goed’.
 
Hartelijke groet,
 
Jan Chin 
 
Deze column verscheen eerder in HartbrugMagazine 2019-1
 
 

 

Reacties (1)

 • afbeelding van Jozef Schmeetz
  Jozef Schmeetz ( )

  Geachte heer Jan Chin,

  Uw kant van het verhaal is interessant en verhelderend weergegeven in uw woorden.
  Het verhaal klopt in deze vorm geheel, echter volgens mijn bescheiden mening, alleen wanneer je alléén op de wereld bent.

  Met name omdat elk individu, volgens uw verhaal, met zijn eigen ego te maken heeft en dus ook zijn schaduwkanten kan benutten om z'n eigen ego te strelen. Daarom gaat uw verhaal minder juist uitpakken dan weergegeven, in deze wereld met miljarden ego's.

  Je kunt je eigen gezicht naar de zon keren en dan valt de schaduw achter je.
  Maar dan heb je het over een zon die tegenover je staat. Je vergeet dan dan de maan ook schaduw veroorzaakt, waarmee rekening te houden is.
  Met andere woorden:
  We kunnen naar perfectie streven, doch die status zullen we waarschijnlijk nooit bereiken.
  Nee, het merendeel van de wereldbevolking is met heel andere zaken bezig 'in the struggle for life '.
  En van de overige mensheid is ook niet eenieder 'verlicht'.
  Nee, een deel van de mensen heeft 'macht' vergaard om hun ego te strelen.
  Als 'liefde geven' het antwoord is op hun vraag om de andere wang toe te keren,
  dan gebeurd er maar een ding en dat is dat je klappen krijgt.
  Het principe om de andere wang toe te keren is namelijk bedacht door deze groep machthebbers,
  en wel om het een en enkele doel: de 'verlichte', lees vreedzame, mens onder controle te krijgen en te houden.
  Want 'verlichte' mensen zijn bevrijd van elke vorm om door de macht gekneveld te worden.
  Als je deze status bereikt en er ook in wil blijven, zul je enige vorm van verdediging moeten koesteren.
  Die verdediging begint met afstand houden of nemen; verdediging met het gesproken woord; verdediging met afweer; verdediging met aanval. En daartussen in een hoop viarianten op het thema.
  Als aanvulling op uw tekst schrijf ik:
  Heb mededogen voor de ander die zwakker is dan u zelf en behandel eenieder met Respect.
  In die laatste zin zit de kern van mijn verhaal:
  Heb de ander lief, maar als die gemeen spel speelt, kaats de bal dan dubbel zo hard terug; corrigeer de ander zodat hij zich de volgende keer tweemaal bedenkt om gemeen spel spelen boven liefde geven te plaatsen.
  Wie goed doet, goed ontmoet!
  "Alles goed?"
  Een wederkerende vraag, waarop het antwoord: Ja, en met jou?" goed bij past.
  Of,
  zoals caberetier Fons Jansen het schreef:
  " Humor geeft geen oplossing voor een vraag. De vraag zelf lost op in de humor."

  Met vriendelijke groet,
  Jozef Schmeetz

  mei 15, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.