default-header
HomeNieuwsAfvallen op maat werkt beter

Afvallen op maat werkt beter

BehandelingLeefstijlSporten en bewegen

vrijdag 17 maart 2023, door Hartpatiënten Nederland

Het nieuwe jaar is net begonnen en dus is er de collectieve focus op afvallen. Na de feestdagen kan iedereen wel wat kilootjes kwijt, maar anders is het bij serieus overgewicht. Daar kom je niet zomaar vanaf. Een structureel andere levenswijze is de enige remedie voor langdurig resultaat en een betere gezondheid. Alleen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Bovendien is overgewicht niet zomaar eigen schuld. Obesitas is sowieso een complexe aandoening.

Iemand met overgewicht kan nog zo actief zijn of totaal tevreden met een maatje meer, feit blijft dat de overtollige kilo’s aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. De kans op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, bepaalde soorten kanker, hoge bloeddruk, galstenen en gewrichtspijn neemt met gewichtstoename nu eenmaal toe. In Nederland is 53 procent van de mannen en 47 procent van de vrouwen te zwaar. 14 procent van de Nederlanders heeft zelfs obesitas, extreem overgewicht. De cijfers lopen elk jaar nog op. Los van de persoonlijke malaise die dit oplevert, kost het de samenleving, wij met z’n allen dus, elk jaar tientallen miljarden euro’s extra aan zorg.

Genoeg redenen om de strijd met de kilo’s aan te gaan, maar punt is dat de redenen meestal allang bekend zijn. Op korte termijn helpen ze misschien om de motivatie om af te vallen op te krikken, maar volhouden is lastiger. Dat ligt beslist niet alleen aan een gebrek aan wilskracht, al wordt mensen met overgewicht dat wel vaak toegedacht.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.