default-header
HomeNieuwsAfschaling ziekenhuiszorg zet door

Afschaling ziekenhuiszorg zet door

AandoeningBehandelingBelangenbehartiging

vrijdag 26 november 2021, door Hartpatiënten Nederland

Ziekenhuizen melden deze week (peilmoment maandag 22 november) een verdere afschaling van de ziekenhuiszorg. Op dit moment zijn 29 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal, tegenover 24 procent minder op donderdag 18 november. Daarnaast geven 14 ziekenhuizen aan de kritieke planbare zorg niet, of niet altijd, binnen zes weken te kunnen leveren. Dat is zorg die wel binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Afgelopen donderdag waren dit er nog 12. Binnen de regio wordt bekeken waar mensen binnen zes weken behandeld kunnen worden.

De landelijke druk op IC’s en klinieken is gegroeid en ernstig. Bijzondere maatregelen en accentverlegging zijn hier nodig om de kwaliteit te behouden. 49 van de 73 ziekenhuizen geven aan niet alle planbare zorg meer te leveren. De afschaling van reguliere ziekenhuiszorg is een logisch gevolg van de oplopende coronadruk in de ziekenhuizen. Ziekenhuizen moeten afschalen om de acute zorg, voor zowel corona- als niet-coronapatiënten, toegankelijk te houden.

Medisch specialisten beoordelen of het verantwoord is, en blijft, om behandelingen uit te stellen. Daarnaast blijft het ook in deze fase heel belangrijk dat mensen met gezondheidsklachten contact opnemen met de huisarts. Die kan beoordelen of het verantwoord is om te wachten, zelf behandelen of doorverwijzen naar het ziekenhuis.

De Nederlandse Zorgautoriteit zal de komende tijd wekelijks op dinsdagochtend cijfers publiceren over de actuele druk op de ziekenhuiszorg. Donderdag 25 november publiceren we onze maandelijkse monitor Toegankelijkheid van Zorg, met daarin ook registratiecijfers (over oktober) over de inhaalzorg en de doorgang van de reguliere zorg en de ontwikkelingen in de langdurige zorg en ggz.

Bron: www.nza.nl


Geef een reactie


Reacties (9)

  • Hennie 26 november 2021

    Niet-gevaccineerden blokkeren in hoge mate de IC’s.
    Als code zwart komt als eerste volwassen niet-gevaccineerden af laten vallen : eigen lichaam, eigen keuze, eigen risico.

    • Ansvdhatert 26 november 2021

      Helemaal mee eens! Niet willen vaccineren dan ook niet vooraan in de rij!!!

    • Rieke 11 december 2021

      Begrijp dat u er zo over denkt als u op een operatie zit te wachten. Toch wil ik u vragen genuanceerder te kijken. Er zitten veel ethische kwesties aan verbonden. Helaas ben ik zelf bij de cardioloog terecht gekomen juist na vaccinatie (was daarvoor kerngezond). Dat kan ook en het verbaast me hoe weinig aandacht daarvoor is. Behoor ik dan ook tot de vaccinweigeraars nu ik een tweede vaccinatie niet aandurf? En mag ik dan ook niet naar de IC indien nodig? En de roker? Of alcoholist? Of de jongere die lachgas innam? Of de automobilist die roekeloos reed? Het is niet zo simpel.

  • W.Henkelman 26 november 2021

    Haal alle corona-patiënten die in het ziekenhuis liggen maar niet op de IC er onmiddellijk uit.
    Verplaats deze zieke mensen naar sporthallen, leegstaande kantoorgebouwen, snel op te zetten
    mobiele verzorgingsplekken e.d. Uiteraard zal dit een personeelsprobleem opleveren, maar dat
    moet toch op te lossen zijn.

  • Jan Kemeling 26 november 2021

    Bij iedere vermeerdering van corona-gevallen wordt standaard andere belangrijke zorg, zoals voor hartoperaties, ernstige kankeringrepen, zelfs niertransplantaties
    naar het tweede plan gedaan (afschalen noemt men dat). Eerlijk gezegd vind ik het onbegrijpelijk dat corona ALTIJD voorrang krijgt en dus geen eerlijke zaak!
    Zoek een betere verdeling: dit systeem kostte en kost vele levens …

  • Leon Vrins 26 november 2021

    Het is onverteerbaar dat nog steeds voor niet gevaccineerden bij voorbaat een plek in het ziekenhuis en/of op de ic gereserveerd blijft. Het wordt hoog tijd dat die groep voor de keus wordt gesteld: of meteen laten vaccineren, of gewoon op je beurt wachten als het virus toeslaat en dan maar zien of je het overleeft. Hartoperaties, tumoren e.d. dienen niet meer achtergesteld te worden bij vaccinatieweigeraars. Als een dergelijk beleid zou worden aangekondigd is het niet denkbeeldig dat de bereidheid om alsnog een prik te halen flink toeneemt.

    • Boonstra 3 december 2021

      NOS en RTL voeding gehad lees ik. U zou er goed aan doen u eens meer te verdiepen in de werkelijkheid, en niet klakkeloos maar aan te nemen wat de gevestigde media u te vertellen heeft.
      Als u bijwerkingen door het vaccin krijgt, dan wel een ziekenhuisbed?

  • Ton van de ven 27 november 2021

    Ben zelf hartpatiënt, in mijn ogen hebben we al weken een code zwart, waarin coranaparienten voorrang krijgen op andere nood gevallen.
    Maar deze patiënten (leed) zie je niet in de dagelijkse cijfers !.
    Dus ik ben voorstander van 2G en zou graag een tegengeluid willen horen

  • Elly van der Kooij-Poot 29 november 2021

    Het baart mij ernstig zorgen dat heel veel van de ziekenhuiszorg (planbare acute zorg en niet planbare acute zorg) afgeschaald wordt. In de komende weken zal nog meer zorg afgeschaald moeten worden dan tot nu toe het geval is. Ik vind het bijzonder onrechtvaardig dat Coronazorg vóór alles gaat en dat bijna alle andere zorg op het 2e plan komt. Code zwart of niet, wanneer verdere afschaling plaatsvindt dan krijgen patiënten die op een operatie wachten in hún situatie wel degelijk met code zwart te maken. Een zeer verontrustende en kwalijke ontwikkeling die patiënten veel schade zal berokkenen!