default-header
HomeNieuwsActief bruin vet leidt tot minder slagaderverkalking dankzij meer en beter werkend goed cholesterol

Actief bruin vet leidt tot minder slagaderverkalking dankzij meer en beter werkend goed cholesterol

dinsdag 2 mei 2017, door Hartpatiënten Nederland

Het stimuleren van bruin vet door kou of door bepaalde medicijnen leidt tot minder slagaderverkalking.

Het stimuleren van bruin vet door kou of door bepaalde medicijnen leidt tot minder slagaderverkalking. Actief bruin vet blijkt niet alleen het slechte cholesterol te verlagen, het zorgt ook voor meer en beter werkend HDL, het goede cholesterol. Dit blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en andere onderzoeksinstituten uit Europa en Amerika.
 
De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Onderzoekers in de groep van professor dr. Patrick Rensen van het LUMC activeerden bruin vet door kou en met bepaalde medicijnen. Ze ontdekten dat slagaderverkalking in de bloedvaten hierdoor afnam. Het goede cholesterol, het HDL, nam toe en daarbovenop werkte het aanwezige HDL ook beter. Het kon daardoor meer cholesterol afvoeren naar de lever, dat daarna terecht komt in de ontlasting. Het onderzoek is gesteund door de Hartstichting.
 

Ontdekkingen

 
Dat actief bruin vet voor minder slagaderverkalking kan zorgen, was al langer bekend. Zo was al eerder ontdekt dat activatie van bruin vet het slechte cholesterol in ons bloed (LDL en VLDL) kan verminderen. De huidige resultaten laten zien dat actief bruin vet niet alleen slagaderverkalking kan terugdringen door het slechte cholesterol te verlagen, maar ook door HDL te verhogen en te verbeteren. Dit biedt aanknopingspunten voor nieuwe behandelingen tegen slagaderverkalking. 
 
De publicatie ‘Thermogenic adipocytes promote HDL turnover and reverse cholesterol transport’ is verschenen in Nature Communications. 
 
Bron: LUMC

Geef een reactie