default-header
HomeNieuwsAcht keer lekker wandelen in mooi Nederland

Acht keer lekker wandelen in mooi Nederland

Leefstijl

maandag 1 november 2021, door Hartpatiënten Nederland

De coronacrisis heeft ons twee dingen geleerd: wandelen kun je altijd overal doen én Nederland is prachtig. Laten we binnenlandse wandelingen er dus vooral inhouden. Hartpatiënten Nederland tipt acht gevarieerde routes door stad en land. Gouwe ouwe en gloednieuwe.

1. Limespad

De Neder-Germaanse Limes is de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk. Om de grens te bewaken, bouwden de Romeinen wachttorens, wegen, waterwerken en legerkampen. De Limes volgt de oude loop van de Rijn, van Lobith naar Katwijk. Daarmee is de Limes het grootste archeologische monument van Nederland. Sinds dit jaar behoort het zelfs tot het Unesco Werelderfgoed. Op het Limespad passeert u meer dan veertig bijzondere bouwwerken die verband houden met de Romeinse geschiedenis. Ze liggen in aantrekkelijke landschappen. Van de in totaal 275 kilometer kunt u makkelijk dagetappes maken.
Details: www.wandelnet.nl/romeinse-limespad

2. Rotterdam Routes

Als u Rotterdam origineel wilt leren kennen, bekijk de stad dan wandelend en door de bril van echte Rotterdammers! Rotterdammers zelf stelden de thematische wandelingen van Rotterdam Routes samen, van de binnenstad tot het groene buitengebied (tot zelfs Hoek van Holland). Mooie verhalen gegarandeerd! De Dakenroute, Street Art 2 Route en de Skyline van Religies zijn zomaar wat prikkelende benamingen. De lengte van de trajecten varieert van een paar tot zo’n dertig kilometer. De wandelroutes staan op een app die gratis te downloaden is.
Details: www.rotterdamroutes.nl

3. Groninger Borgenpad

Het Groninger Borgenpad bestaat uit een langeafstandswandeling van 240 kilometer tussen Nuis en Wedde. Een borg is een versterkt huis en typisch voor Groningen. De wandeling voert langs alle borgen van Groningen en langs kerken die vaak nauw verbonden waren met de bewoners van de borgen. Als vanzelf maakt de wandelaar kennis met diverse Groningse streken, die stuk voor stuk een verrassend eigen landschap en charme hebben. Uit de wandeling is het makkelijk losse stukken kiezen, daarnaast zijn er ook nog rondwandelingen.
Details: www.groningerborgenpad.nl

4. Natuureiland Tiengemeten

Wie niet naar een buitenlandse jungle kan, gaat gewoon naar het Haringvliet voor Hollandse wildernis. Met het veerpont zit u zo op natuureiland Tiengemeten waar vier wandeltrajecten liggen. Het eiland is een walhalla voor vogelaars. In de wintermaanden spotten ze er zelfs zeearenden. Eb en vloed zorgen niet alleen voor bijzondere fauna, maar ook voor unieke flora. Dat de natuur hier nog maar zo’n vijftien jaar zijn gang kan gaan (voorheen was het landbouwgrond), is bijna niet te geloven. Iets van idee van 19e-eeuwse kleinschalige landbouw geven wat akkers met graan en vlas, bijzondere akkerkruiden en trekpaarden. Er zijn wandelingen van twee tot tien kilometer.
Details: www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-tiengemeten/wandelen/wandelen-op-tiengemeten

5. Rosandepad

Wie het Rosandepad bewandeld heeft, snapt waarom het een van de mooiste en meest geprezen wandelpaden van Nederland is. Het grotendeels onverharde pad is heel afwisselend en voert langs water, bos, heuvels, landgoederen, oorlogsmonumenten en rivierenlandschap. Startpunt is het Airborne Museum in Oosterbeek. De bewegwijzering is uitstekend en het pad kan in beide richtingen gelopen worden. Let wel: honden zijn niet toegestaan.
Details: www.klompenpaden.nl/klompenpad/rosandepad/

6. OV-stapper Holterberg (Nijverdal-Holten)

Net als het Rosandepad is ook het traject Nijverdal-Holten razend populair onder Nederlandse wandelaars. Deze heerlijke dagwandeling van 16 kilometer voert door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug over bijna alleen maar onverharde paden. Behalve een immens heidegebied doorkruist u een mysterieus dal vol jeneverbesstruiken. Soms is het even pittig klimmen, maar dan geniet u ook van het glooiende landschap van stuwwallen en smeltwaterdalen, ontstaan door een landijsgletsjer die hier 150.000 jaar terug voorbijkwam. Uniek voor Nederland is de populatie korhoenders. Met een beetje geluk treft u er wat.
Details: www.wandelnet.nl/wandelroute/104/Holterberg

7. Loop langs de hunebedden

Denkt u aan Drenthe, dan denkt u vast aan hunebedden, en andersom. Met ‘Loop langs de hunebedden’ vangt u alle Drentse (52 stuks!) en één Gronings exemplaar. Het is bijzonder om zo aandachtig langs hunebedden te lopen en u wat meer te verdiepen in de herkomst ervan. De meeste hunebedden liggen op de Hondsrug, langs de oostelijke rand van Drenthe.
Daarbij passeert u ook andere overblijfselen uit een ver verleden zoals karrensporen en grafheuvels. De 309 kilometer door prachtige natuurgebieden met zandweggetjes en beekjes zijn opgeknipt in etappes van ca. 15 kilometer.
Details: www.drentslandschap.nl/loop-langs-de-hunebedden

8. Ons Kloosterpad

Pelgrimeren is hip en de pelgrimspaden schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Neem ‘Ons Kloosterpad’, een wandelpad van 330 kilometer door Midden- en Oost-Brabant. Het is sinds 1 mei dit jaar open voor het publiek. In vijftien etappes doet u ontelbare kloosters, abdijen, kapelletjes en andere bedevaartplekjes aan. De website van Visit Brabant geeft informatie over de afzonderlijke trajecten en over het Bindboek Ons Kloosterpad. Dit Bindboek is een handige gids voor onderweg, met niet alleen routebeschrijvingen en overnachtingsplekken in (deels) kloosters, maar ook boeiende verhalen van kloosterlingen, prentbriefkaarten van kunstenaars en ruimte voor het beschrijven van de eigen wandelervaringen. In elk klooster kunt u een lichtgewicht souvenir kopen, dat speciaal voor dit klooster door een kunstenaar ontworpen is. Met een stempelkaart voor de vijftien etappeplaatsen heeft u sowieso een aandenken.
Details: www.visitbrabant.com/nl/routes/wandelen/ons-kloosterpad

Tekst: Mariëtte van Beek
Beeld: HPNL